Zorgvuldig laten poetsen van de tanden door een tandarts kan de risico’s op een hartaanval reduceren

Zorgvuldig laten poetsen van de tanden door een tandarts kan de risico’s op een hartaanval met een kwart reduceren

Ook risico’s op een beroerte/trombose zijn lager wanneer de tanden goed gepoetst zijn

Het poetsen van de tanden is vanzelfsprekend goed voor de hygiëne. Wie van kindsbeen af zijn tanden dagelijks minstens eenmaal per dag poetst, loopt een grote kans om ook op de oude dag nog een min of meer gaaf gebit te hebben. Tandhygiëne moet dus een belangrijk onderdeel van de dagelijkse poetsbeurt vormen.

Dat alleen is niet voldoende, ook een jaarlijks bezoek aan de tandarts is een absolute aanrader. Die zal op zijn beurt een bijdrage leveren aan de mondhygiëne door het wegnemen van de tandsteen. Dankzij een dergelijke relatief kleine ingreep kan de levensduur van een gebit gevoelig worden verlengd. Maar blijkbaar zijn er nog andere voordelen verbonden aan het reinigen van de tanden.

Het is tot dusver nog te weinig onderzocht, maar tandhygiëne kan ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van ernstige ziekten. Nochtans ligt het verband tussen beiden voor de hand: in de mond houden zich heel wat bacteriën op en die kunnen wanneer ze niet in bedwang worden gehouden bijvoorbeeld chronische onstekingen veroorzaken. Er is echter meer aan de hand.

Het zorgvuldig laten poetsen van de tanden door een tandarts kan echter ook de risico’s op een hartaanval met een kwart reduceren, zo blijkt uit onderzoek dat aan een universiteit in Taiwan werd gevoerd. De resultaten van dat onderzoek werden recent voorgesteld op de American Heart Association meeting in Orlando, Florida. Het onderzoek zelf vond plaats aan het General Hospital in Taipei, Taiwan.

Ook de risico’s op een beroerte/trombose zijn lager wanneer de tanden goed gepoetst zijn, zo blijft. Chen associeert onstekingen met de vorming van plaatjes in de bloedvezels, waardoor uiteindelijk de aderen gaan verharden. Dat kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten, zoals hartaanval, beroerte enzovoort. Volgens Chen is het uiterst belangrijk dat kinderen van jongsafaan leren om goed zorgen te dragen voor hun gebit.