Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van supplementen bètacaroteen?

Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van supplementen bètacaroteen?

Rokers en mensen die werden blootgesteld kunnen bètacaroteen-supplementen beter vermijden

Als anti-oxidant is bètacaroteen een stof die een noodzakelijk onderdeel van onze voeding moet uitmaken. Het meeste bètacaroteen krijgen we binnen door het eten van voldoende fruit en groenten, maar voor sommige mensen volstaat deze dosis niet. Via voedingssupplementen kan er voor worden gezorgd dat ze toch voldoende bètacaroteen binnenkrijgen.

Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van supplementen bètacaroteen?, is een logische vraag. In principe zijn er geen risico's aan verbonden, maar toch moeten een paar uitzonderingen worden gemaakt op deze algemene regel. Rokers en mensen die werden blootgesteld kunnen bètacaroteen-supplementen beter vermijden, zij lopen namelijk het risico op ernstige aandoeningen.

Er is eigenlijk nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar de mogelijk schadelijke effecten van het gebruik van bètacaroteen. Volgens sommige wetenschappers zouden de gelopen risico's echter vrij groot zijn, onder andere wat het kankergevaar betreft. Daarom lijkt het alleszins toch verstandig om voorzichtig om te springen met bètacaroteen in de vorm van supplementen. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.