De symptomen van aambeien buiten bloed in de stoelgang

Wat zijn de symptomen van aambeien (speen) buiten bloed in de stoelgang?

Bloedingen, jeuk en rectale pijn zijn de meest voorkomende symptomen van aambeien (speen)

Wat zijn de symptomen van aambeien (speen)? Dat zijn er heel wat, maar bloedingen, jeuk en rectale pijn zijn de meest voorkomende. Bloedingen doen zich vooral voor na bewegingen van de darmen. Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen externe en interne aambeien (speen).

Rectale pijn komt het meest voor bij externe aambeien (speen). Onder de huid vinden bloedophopingen plaats, waardoor er harde, pijnlijke klonters kunnen worden gevormd. Deze klonters worden tromboses genoemd. Wie last heeft van externe aambeien (speen) zal bloedsporen op het wc-papier vinden na stoelgang te hebben gemaakt.

Ook bij interne aambeien (speen) komen rectale bloedingen voor. Die laten eveneens sporen na op het wc-papier of zelfs in de wc-pot na stoelgang te hebben gemaakt. Aan de oppervlakten van de stoelgang kunnen bovendien ook nog bloedsporen opduiken. Uiteraard dient te worden opgemerkt dat bloed in de stoelgang niet uitsluitend verbonden is aan aambeien (speen). Ook bij andere – zelfs levensbedreigende aandoeningen zoals darmkanker – kan er een bloederige stoelgang optreden. Neem dus steeds het zekere voor het onzekere en contacteer een dokter wanneer u bloed in de stoelgang ziet opduiken.

Er zijn echter nog andere symptomen die kunnen wijzen op interne aambeien (speen). Een belangrijk kenmerk is bijvoorbeeld jeuk. Deze jeuk is zeer hinderlijk, want hij verdwijnt niet snel. De jeuk is het gevolg van het feit dat de aambeien (speen) stoffen afscheidt die voor de anale huid irriteren en zodoende dus jeuk veroorzaken. Verwant met de jeuk is irritatie van de huid, dat eveneens een kenmerk is van interne aambeien (speen). 

Het zal duidelijk zijn dat aambeien (speen) steevast gepaard gaan met een ongemakkelijk gevoel. U zal bijvoorbeeld het gevoel hebben dat u opnieuw naar de wc moet gaan, terwijl u pas zoëven stoelgang hebt gemaakt. Het ongemakkelijk gevoel heeft echter te maken met de aambeien (speen) in het anaal kanaal. Hoe groter de aambeien (speen), hoe groter het ongemakkelijk gevoel kan zijn. De aandoening kan dus het leven van eender wie grondig overhoop gooien. We trappen ongetwijfeld een open deur in door te stellen dat u aambeien (speen) best zo snel mogelijk laat behandelen.

De meeste vormen van interne aambeien (speen) gaan niet gepaard, maar grote aambeien (speen) kunnen wel pijnlijk worden. Ze worden namelijk onder druk gezet door de anale spieren. Wanneer de pijn erger wordt, moet een alarmlampje gaan branden. Het kan een signaal geven dat de bloedtoevoer in de aambeien (speen) is afgesneden. Een spoedbehandeling is dan aangewezen.

We zeiden het al: rectale bloedingen en veranderingen in het darmstelsel kunnen ook wijzen op darmkanker, rectale kanker of anale kanker. Wees dus steeds op uw hoede wanneer u bovenstaande symptomen vaststelt. Het vragen van medisch advies is in ieder geval aangewezen. Sommige kankerpatiënten dachten aanvankelijk dat ze (opnieuw) last hadden van aambeien (speen).

Syndicatie