Hoe behandel ik aambeien of speen?

Hoe behandel ik aambeien (speen)?

Voorzichtige behandeling van aambeien (speen) kan de last helpen verlichten

De behandeling van aambeien (speen) is op de eerste plaats gericht op het in de watten leggen van de darmen. Dat kan op verschillende manieren, onder andere door de voeding. Een vezelrijk dieet is aangewezen, wie te weinig vezels binnenkrijgt zal meestal meer hinder ondervinden van aambeien (speen) dan wie wel op zijn voedingsgewoonten let.

Aspirine en andere niet-steroïdale ontstekkingsremmers (afgekort NSAID’s in het Engels) zoals Ibuprofen, kunnen de bloeding bij de aambeien (speen) doen toenemen. Wie een pijnstiller nodig heeft, geeft daarom beter de voorkeur aan een medicijn uit een andere familie.

Er zijn nog een aantal andere suggesties die kunnen helpen om de situatie rond aambeien (speen) niet te doen verergeren en die de symptomen verbonden aan de aandoeningen kunnen helpen verlichten. Dat zijn eigenlijk heel eenvoudige dingen, zoals het kuisen van de anus met zacht wc-papier. De zachtheidsgraad kan nog worden verhoogd door het wc-papier eerst nat te maken. Uiteraard is dat alleen maar noodzakelijk wanneer u stoelgang hebt gemaakt. Met natte babydoekjes kan u overigens een nog beter effect bereiken.

Vermijd in ieder geval om te hard te wrijven in de anale zone. In het geval de pijn te erg is, kan u uw anus kuisen in de douche of in het bad in plaats van wc-papier te vermijden. Elke harde aanraking van de anus met wc-papier kan in sommige gevallen bijzonder pijnlijk zijn. Droog de anus op na het kuisen met superzacht papier. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar u kan ook op een rustige plek wachten tot uw anus droog is alvorens u terug aan te kleden.

Andere tips zijn onder andere het vermijden van parfums of andere toiletartikelen die de anus te hard kunnen prikkelen. Verlichten van de pijn en het jeuken kan door de anus meermaals per dag met ijs af te koelen, om hem daarna opnieuw met een warm compres gedurende 10 tot 20 minuten weer te verwarmen. Het afwisselen van koud met warm kan een weldoend effect hebben op de aambeien (speen).

Ook het meermaals zachtjes inwrijven van de anus met een natte doekjes kan een heilzaam effect hebben. Een andere goede raad: neem steeds zittend een bad en doe maar zowel water in de badkuip dat de anus juist bedekt is. Doe dit echter meermaals per dag, zeker wanneer het rommelt in de buik of wanneer u onverwachte bewegingen met de darmen hebt gemaakt. Blijf echter niet meer dan 15 minuten per keer in bad. Wees uitermate voorzichtig met warm water, dit kan (te) warm en daardoor extra pijn aan de anus veroorzaken.

Wie last heeft van onstoken en geïrriteerde aderen, met extra pijn tot gevolg, kan beter een dag of meer in bed blijven en platte rust nemen. Op die manier blijft de anus gespaard van onverwachte bewegingen. Zwangere vrouwen slapen best op hun zijde, wie niet zwanger is kan op zijn buik slapen. Een kussen onder de heupen kan de druk op de aambeien (speen) wegnemen. Probeer niet te lang te zitten of te staan wanneer de aambeien geïrriteerd zijn. Wie toch lang moet zitten, gebruikt beter een kussen. Vermijd het optillen van zware voorwerpen. Het dragen van katoenen ondergoed om het vermijden van vochtophoping is sterk aanbevolen.

Syndicatie