Wat veroorzaakt speen of aambeien?

Wat veroorzaakt van aambeien (speen)?

Erfelijkheid kan rol spelen bij aambeien (speen), maar ook zwakke aders zijn mogelijk verantwoordelijk

Er zijn buiten de griep weinig aandoeningen of ziektes die zo algemeen voorkomen als aambeien of speen. Ongeveer de helft van de wereldbevolking wordt er op een bepaald moment in zijn leven mee geconfronteerd, meestal in de leeftijd tussen 20 en 50 jaar. Die confrontatie kan kortstondig van duur zijn, maar aambeien (speen) kunnen ook regelmatig terugkeren. In dat geval kan het een hoogst vervelende kwaal blijken te zijn. Wat is de oorzaak van aambeien (speen)?, is de vraag die iedereen zich stelt.

Het antwoord op die vraag is allesbehalve duidelijk. Erfelijkheid kan een rol spelen bij aambeien (speen), maar ook zwakke aders zijn mogelijk ook (mee?) verantwoordelijk. Mogelijk worden ze ook veroorzaakt door een combinatie van factoren. Mogelijk worden aambeien (speen) veroorzaakt door druk op de buikwand, waardoor de aderen opzwellen en gevoelig en/of geïrriteerd worden. Die druk kan worden veroorzaakt door zwaarlijvigheid (obesitas), zwangerschap, te lang zitten of rechtstaan, te veel inspanningen op het toilet, niezen, hoesten, misselijkheid, het te lang inhouden van de adem bij inspannende activiteiten. Kortom, er zijn heel wat factoren die een rol kunnen spelen bij aambeien (speen), maar de juiste oorzaak is nog altijd niet bekend.

Het lijkt echter logisch dat die oorzaak, gezien de aandoening, ergens in het spijsverteringsstelsel moet worden gezocht. Mogelijk ligt ze al vroeg in dat proces, meer bepaald bij onze voeding. Volgens sommige medische wetenschappers zou het dieet een grote rol kunnen spelen bij de totstandkoming van aambeien (speen). Mensen die een vezelrijk dieet hebben, zouden over het algemeen minder last hebben van de aandoening. We zeggen ‘zouden’, wat ook dat is allesbehalve bewezen. Bovendien komen aambeien (speen) zo frequent voor dat ook mensen met een vezelrijk dieet de kans lopen om de aandoening te krijgen. Het is dus helemaal niet zeker dat klachten in verband met aambeien (speen) kunnen voorkomen worden door goed op de voeding te letten.
 
Tot het tegendeel is bewezen, gaat de medische wetenschap er van uit dat de juiste voeding wel degelijk tot een verlichting van de problemen kan leiden. De achterliggende dieet is dat een vezelarm dieet tot constipatie of verstopping kan veroorzaken, wat op zijn beurt op twee manieren aambeien (speen) in de hand kan werken. Op de eerste plaats moeten mensen die aan constipatie lijden grote inspanningen op de WC doen, wat tot extra druk kan zorgen. Bovendien is de stoelgang van mensen die aan constipatie lijden veel harder, wat voor extra druk op het onderlichaam lijdt.

Met andere woorden: op de voeding letten kan aambeien (speen) voorkomen of alleszins helpen verlichten, maar garanties dat u aan deze aandoening ontsnapt kunnen we u niet geven. Wie last heeft van aambeien (speen), kan een aantal stappen zetten om de pijn te verlichten. Uw dokter zal u echter niet kunnen garanderen dat ze niet terugkomen, daarvoor zijn aambeien (speen) veel te onberekenbaar.

Syndicatie