Ziekte van Lyme is niet besmettelijk

Ziekte van Lyme is niet besmettelijk

Overdracht door andere insecten dan teken is niet bewezen
 
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) bacterie. Deze bacterie wordt overgedragen door teken die met deze bacterie zijn geïnfecteerd.
 
Wanneer een teek op het lichaam belandt, duurt het 24 uur alvorens ze zich heeft vastgehecht en ze zich begint te voeden. Overdracht van de ziekte van Lyme bacterie duurt ongeveer 36 uur.
 
Honden, katten en paarden kunnen geïnfecteerd worden met de ziekte van Lyme, maar kunnen de ziekte niet doorgeven aan menselijke mensen. De geïnfecteerde teek valt van de dieren en hecht zich inclusief de bacterie vast aan mensen. Soms kunnen dieren ook symptomen van de ziekte van Lyme ontwikkelen, een vaccin voor honden is beschikbaar.
 
Er ligt geen overtuigend bewijs voor dat de ziekte van Lyme ook kan overgedragen worden door muggen, vliegen of vlooien. De ziekte is niet besmettelijk en kan niet van persoon tot persoon overgedragen worden.
 
Wie lijdt aan de ziekte van Lyme mag in ieder geval geen bloed geven. Een zwangere vrouw kan de ziekte doorgeven aan haar kind, maar dat gebeurt toch niet vaak. Zaak is dus om voorzichtig te zijn.

 

Syndicatie