Hoe vermijd ik tekenbeten (en dus ook de ziekte van Lyme)?

Hoe vermijd ik tekenbeten (en dus ook de ziekte van Lyme)?

Wie veel buiten vertoeft, kan beter voorbereid zijn op tekenbeten en dus op besmetting met de ziekte van Lyme

Elk voorjaar wordt in grote deel van de wereld opnieuw tekenalarm gegeven. Deze spinachtigen zijn, hoewel ze zich voeden met het bloed van zoogdieren, op zich onschadelijke diertjes. Het probleem is echter dat ze overbrengers zijn van de ziekte van Lyme, een aandoening die onder andere in kringen van natuurliefhebbers vaak wordt aangetroffen. Het komt er dus op aan om tekenbeter te vermijden.

Hoe vermijd ik tekenbeten?, is dan ook een logische volgende vraag. De onderzoekers Edward Hayes en Josephs Piesman hebben in de Verenigde Staten, waar de ziekte van Lyme het eerst opdook, veel onderzoek naar de aandoening gedaan. Zij wijzen er op dat deze vooral voorkomt in het Noordoosten en het Midwesten van de Verenigde Staten bij teken die zich voeden met hertenbloed. Aan de Pacific kust kan de zwartpotige teek echter eveneens de ziekte overbrengen.

Wie veel buiten vertoeft, kan beter voorbereid zijn op tekenbeten en dus op besmetting met de ziekte van Lyme. Op de eerste plaats is het belangrijk om plaatsen te vermijden waar veel teken voorkomen. Vooral plaatsen waar in Europa veel reeën of edelherten voorkomen, worden beter gemeden. Het kan geen kwaad om insectenwerende middelen op de huid te scheren, maar ook het zich zo kleden dat de teken zo min mogelijk kansen krijgen wordt ten zeerste aanbevolen.

 

Syndicatie