Jicht wordt veroorzaakt door te veel urinezuur in het bloed

Jicht wordt veroorzaakt door te veel urinezuur in het bloed

Het zijn vooral mannen die last hebben van jicht

Jicht is een vorm van artritis die aanvallen van plotse pijn, stijfheid en gezwollen gewrichten veroorzaakt. Die aanvallen kunnen blijven terugkeren totdat jicht uiteindelijk wordt behandeld. Het zijn vooral mannen die last hebben van jicht, de aandoening komt in veel mindere mate voor bij vrouwen. Het is niet duidelijk waarom vooral mannen kwetsbaar zijn voor jicht. De aanvallen verbonden aan jicht brengen de gewrichten en weefsels schade toe, zodat de symptomen van de ziekte steeds erger gaan worden.

Jicht wordt veroorzaakt door te veel urinezuur in het bloed. In de meeste gevallen is het hebben van te veel urinezuur niet schadelijk, maar in specifieke gevallen kan het dat dus wel zijn. Toch hebben veel mensen met een hoog gehalte aan urinezuur in het bloed nooit last van jicht. Bij een te veel aan urinezuur kunnen er harde kristallen in de gewrichten worden veroorzaakt en die veroorzaken de pijn.

De kansen op jicht nemen toe in geval van overgewicht, te veel alcohol drinken of bij het eten van veel vlees en vis. Sommige geneesmiddelen kunnen als neveneffect eveneens jicht veroorzaken. Meest algemeen symptoom van jicht is een nachtelijke aanval van een gezwollen grote teen, aanval die gepaard gaat met een scherpe pijn en het rood worden van die teen. Die aanvallen kunnen ook opduiken in de voet, de enkel of de knieën. Ze kunnen een paar dagen tot een paar weken duren alvorens ze verdwijnen.

De aanvallen kunnen regelmatig terugkomen of ze kunnen ook verdwijnen. In sommige gevallen kan het maanden of zelfs jaren duren alvorens er een nieuwe aanval plaatsvindt. Het kan geen kwaad om een dokter te raadplegen, ook al is de pijn verbonden aan jicht verdwenen. De opbouw van urinezuur in het bloed kan nog altijd de gewrichten beschadigen.

Syndicatie