Veel water drinken kan symptomen van jicht verzachten

Veel water drinken kan symptomen van jicht verzachten

Aspirine kan pijnen van jicht doen toenemen, Ibuprofen geeft wel verlichting

Het stellen van de diagnose ‘jicht' is niet zo moeilijk. Die diagnose kan worden gesteld op basis van de symptomen en van een fysisch onderzoek. De dokter zal waarschijnlijk een vochtstaal uit de gewrichten nemen. Worden in dat staal kristallen van urinezuur gevonden, dan is jicht waarschijnlijk. Algemeen wordt dit als de beste manier beschouwd om jicht vast te stellen. Via een bloedtest kan de hoeveelheid urinezuur in het bloed worden vastgesteld.

Een jichtaanval kan worden gestopt door het toedienen van een injectie van corticosteroïden of door het voorschrijven van een dagelijkse dosis van één of meer medicijnen. Die dosis zal worden verkleind naarmate de symptomen afnemen. Meestal volgt verlichting van een jichtaanval binnen 24 uur na het opstarten van de behandeling.

Om tijdens een jichtaanval de pijn te verlichten, valt het aan te raden om het gewricht in kwestie te laten rusten. Iburprofen of een andere ontstekingsremmer kan eveneens de pijn helpen verlichten. Aspirine wordt ontraden voor de bestrijding van jicht, dit geneesmiddel kan de pijn verergeren door het gehalte aan urinezuur in het bloed te doen stijgen. Om toekomstige aanvallen te voorkomen, kan de dokter een medicijn voorschrijven dat het gehalte aan urinezuur in het bloed reduceert. Hou er rekening mee dat u dit voorschrift nauwkeurig opvolgt. De meeste mensen zullen dit geneesmiddel voor de rest van hun leven moeten nemen.

Aandacht geven aan wat u eet en drink kan jicht helpen beheersen. Eet niet te veel, eet gezond en controleer regelmatig uw gewicht. Vermijd om dagelijks vlees, zeevruchten en alcohol te gebruiken. In het laatste geval kan vooral bier schadelijk zijn. Drink voldoende water en andere vloeistoffen, op die manier kunnen de symptomen van jicht worden verlicht.

Syndicatie