Ouderdom en alcohol kunnen risico's op jicht bij vrouwen verhogen

Ouderdom en alcohol kunnen risico's op jicht bij vrouwen verhogen

Vijf drankjes per week verdrievoudigen risico op jicht bij vrouwen

Ouderdom en alcohol kunnen risico's op jicht bij vrouwen verhogen, zo blijkt uit recent onderzoek. Hierbij dient opgemerkt dat in normale omstandigheden de risico's op jicht bij vrouwen kleiner zijn dan bij mannen, uitgaande van dezelfde hoeveelheden urinezuur in het bloed. De risico's op jicht nemen met de ouderdom echter toch toe, evenals de consumptie van alcohol.

Vijf alcoholische drankjes per week verdrievoudigen risico op jicht bij vrouwen. Traditioneel wordt jicht nog steeds vooral toegeschreven aan mannen, maar ook vrouwen blijken er gevoelig aan te zijn. Een Amerikaans onderzoek wees uit ongeveer 4% van de vrouwen boven de 60 en 6% van de vrouwen boven de 80 de kans lopen om jicht te krijgen.

Er zijn evenals bij mannen, een aantal factoren die de kansen op jicht bij vrouwen kunnen verhogen. Dat is op de eerste plaats alcohol, maar ook obesitas, hoge bloeddruk enzovoort kunnen de risico's doen toenemen. Jicht komt voor wanneer als gevolg van hoge niveaus van urinezuur kristallen in de gewrichten ontstaan, evenals in de omringende weefsels. Gevolg zijn pijnlijke onstekingen en gezwellen.

Vooral de grote teen, de knieën en de enkel zijn de lichaamsdelen die het meest gevoelig zijn voor de symptomen van jicht. Vaak starten aanvallen van jicht 's nachts. De pijnlijke gezwellen verdwijnen vaak na een paar dagen, maar bij meer dan de helft van de mensen die een jichtaanval hebben gehad mogen zich aan een volgende verwachten.

Syndicatie