Cocaïne wordt steeds vaker aangelengd met gevaarlijk wormenbestrijdingsmiddel

Cocaïne wordt steeds vaker aangelengd met gevaarlijk wormenbestrijdingsmiddel

Levamisole kan zeldzame en gevaarlijke ziekte van het immuniteitssysteem veroorzaken

Cocaïne wordt steeds vaker aangelengd met een gevaarlijk wormenbestrijdingsmiddel, zo blijkt uit laboratoriumtest. Levamisole, een middel dat door veeartsen wordt gebruikt om wormen bij koeien, kan een zeldzame en gevaarlijke ziekte van het immuniteitssysteem veroorzaken. Het gebruik van het geneesmiddel heeft verontrustende proporties aangenomen.

Volgens recente rapporten zou ongeveer twee derde van de cocaïne die in de Verenigde Staten wordt binnengesmokkeld met het wormenbestrijdingsmiddel zijn aangelengd. De aandacht van de medische wetenschap werd gevestigd op een merkwaardige toename van de ziekte agranulocytose. De toename van deze zeldzame en gevaarlijke ziekte van het immuniteitssysteem werd eerst in Canada vastgesteld. Inmiddels zouden er ook in de Verenigde Staten al enkele tientallen doden als gevolg van de ziekte zijn gevallen.

Alles wijst er op dat ook de Europese cocaïne met levamisole werd aangelengd. De drug is namelijk uit dezelfde Zuid-Amerikaanse bron afkomstig. Het aanlengen van drugs is geen nieuwe zaak, integendeels zelfs. Sommige illegale drugs zijn zodanig aangelengd dat ze nog amper sporen van het originele product bevatten. Het aanlengen van cocaïne met het bewuste wormenbestrijdingsmiddel is echter relatief nieuw.

Het U.S. Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta heeft alvast aan de alarmbel getrokken en de collega's elders in de wereld gewaarschuwd. Cijfers van het officiële onderzoeksbureau U.S. Drug Enforcement Administration in Washington geven aan dat ongeveer 70% van de inbeslaggenomen cocaïne het wormenbestrijdingsmiddel bevatte. Op een jaar tijd zijn de positieve testen op het middel zowat verdubbeld. Levamisole is eigenlijk een antibioticum dat wordt gebruikt om wormen uit koeien en varkens te verwijderen.

Deborah Busemeyer, woordvoerder van het New Mexico Department of Health (een Amerikaanse staat die bijzonder hard werd getroffen) sprak in verband met de ziekte
agranulocytose van een levensgevaarlijke situatie. Symptomen van de ziekte van het immuniteitssysteem zijn een zere keel, koorts, gezwollen klieren, huidinfecties en ander ongewone infecties. Voorlopig zijn er nog geen gevallen van de ziekte van het immuniteitssysteem in Europa gesignaleerd, maar hierbij dient meteen opgemerkt dat er ook nog geen onderzoek naar werd gedaan.