Longontsteking kan makkelijk thuis worden behandeld

Longontsteking kan makkelijk thuis worden behandeld

Genezingsperiode voor longontsteking bedraagt meestal twee tot drie weken

Een longontsteking kan iemand erg ziek maken. De patiënt zal (soms erg hard) moeten hoesten, koorts hebben en moeilijk kunnen ademen. Af en toe kan een longontsteking gepaard gaan met koorts. Anderzijds gaan de meeste mensen een longontsteking overleven, hoewel vooral oude of verzwakte patiënten er af en toe toch aan bezwijken.

Een longontsteking kan meestal makkelijk thuis worden behandeld, opname in een ziekenhuis is niet noodzakelijk. De genezingsperiode voor longontsteking bedraagt meestal twee tot drie weken, soms met uitlopers van nog enkele weken. Vooral ouderen, babies en mensen met andere ziektes kunnen serieus afzien van een longontsteking, in deze gevallen kan opname in het ziekenhuis wel noodzakelijk blijken te zijn. Uiteindelijk moet ieder geval apart worden bekeken.

Een longontsteking kon overal opgestoken worden, op het werk, op school of elders in het dagelijks leven. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door kiemen in de vorm van bacteriën of virussen. De kans is zodoende groter dat iemand een longontsteking krijgt na het hebben van een verkoudheid of de griep. Deze aandoeningen maken het de longen moeilijker om tegen een longontsteking te vechten. Wie lijdt aan een aandoening als astma, een hartziekte, kanker of diabetes is eveneens kwetsbaarder voor een longontsteking.

De ernst van een longontsteking is dus afhankelijk van geval tot geval. De meeste mensen krijgen er enkele weken ziekenverlof voor, maar het is niet zeldzaam dat patiënten met een longontsteking blijven doorwerken. Uiteraard wordt in dit geval wel medicatie gebruikt. Vooral de hoestaanvallen kunnen in het geval van een longontsteking een vervelend neveneffect vormen.

De uiteindelijke diagnose van longontsteking moet door een dokter worden gesteld. De patiënt zal meesta denken dat hij een ernstige vorm van griep of verkoudheeft en niet dadelijk doorhebben dat het om een longontsteking gaat. Wanneer de diagnose is gesteld, kan de behandeling beginnen. Hoe eerder er wordt ingegrepen, hoe eerder de longontsteking zal verdwijnen. Het hoesten zal geleidelijk aan verdwijnen, totdat de patiënt zich opnieuw helemaal opgeknapt voelt.

Syndicatie