Resistente ziekenhuisbacterie vergt jaarlijks nog duizenden slachtoffers

Resistente ziekenhuisbacterie vergt jaarlijks nog duizenden slachtoffers

Meticilline resistente staphylococcus aureus of MRSA is de meest voorkomende vorm van de ziekenhuisbacterie die resistent is tegen bacteriën

Meticilline resistente staphylococcus aureus of MRSA is een geduchte naam in de medische wereld. Het betreft een bacterie die resistent is tegen meticilline, een veelgebruikt antibiotica. Die resistentie heeft zich ontwikkeld in milieus waar veel antibiotica worden gebruikt. Het zal duidelijk zijn dat een ziekenhuis zo’n milieu is.

Meticilline resistente staphylococcus aureus of MRSA is de meest voorkomende vorm van de ziekenhuisbacterie die resistent is tegen bacteriën, maar ze komt in toenemende mate ook buiten onze ziekenhuizen voort. Het blijkt in de praktijk steeds moeilijker om deze bacterie te bestrijden, ze wordt namelijk ook steeds krachtiger in het weerstaan van andere antibiotica.

Resistente ziekenhuisbacterie als gevolg van het opduiken van meticilline resistente staphylococcus aureus of MRSA vergt jaarlijks nog duizenden slachtoffers. Europese cijfers zijn niet bekend, maar we kunnen wel naar de Verenigde Staten kijken. Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention zouden er in de VS jaarlijks ongeveer 100.000 gevallen zijn, waarbij het aantal met dodelijke afloop op crica 15.000 wordt geraamd. 

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat koffie en thee geschikt kunnen zijn om meticilline resistente staphylococcus aureus of MRSA te bestrijden. Beide drankjes kunnen worden gebruikt om de populatie van de bacterie in de neus (waar ze veel voorkomt) beperkt te houden. Wie ijsthee drinkt, kan niet hetzelfde effect bereiken. Daardoor neemt het vermoeden toe dat de werking van koffie en thee te maken heeft met het feit dat door het drinken van warme drankjes stoom via de neus naar buiten komt. Die stoom zou de populatie van de bacterie kunnen reduceren.

Daarmee wordt nogmaals de positieve werking van koffie en thee onder ogen gebracht. In verschillende wetenschappelijke studies wordt koffie gelinkt aan een verlaagd risico op prostaatkanker, de ziekte van Parkinson, Type 2 diabetes, leverkanker, levercirrhose, galstenen enzovoort. Onderzoekers van de Harvard University beschreven in het Journal of the National Cancer Institute ook positieve effecten in de strijd tegen ontstekingen en bij het regelen van het insulinegehalte in het bloed.

Syndicatie