Waarom een chirurgisch mondmasker zo belangrijk is

Waarom een chirurgisch mondmasker zo belangrijk is

Vooral opmerkelijke resultaten bij mucopatiënten

In onze ziekenhuizen wordt een zo groot mogelijke mate van hygiëne in acht genomen, wat zich onder andere vertaald in het dragen van een mondmasker. Sommige medici twijfelden aan het nut van het dragen van zo’n masker, maar er blijkt wel degelijk een heilzaam effect van uit te gaan. Het masker kan bijvoorbeeld een rol spelen bij mensen met mucoviscidose, wat nog altijd een gevreesde ziekte is.

Het dragen van een chirurgisch mondmasker helpt tegen de verspreiding van luchtwegeninfecties bij mucopatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt naar de ‘respiratoire hygiëne’ van mensen met mucoviscidose. “Indien de mucopatiënt in een chirurgisch mondmasker hoestte, werd 90 procent van de bacteriën in de lucht tegengehouden”, aldus de onderzoekers in hun verslag.

De resultaten van het onderzoek verschenen onlangs in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift ‘The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’. Bij mucoviscidose blokkeert taai slijm de ademhaling en spijsvertering. Muco is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. Eén op 20 Belgen is drager en kan de ziekte dus doorgeven aan zijn of haar kind, elke week wordt ergens in ons land een kind met muco geboren.

Luchtwegeninfecties vormen voor patiënten met mucoviscidose een belangrijke bedreiging voor een lang en gezond leven. “De verspreiding tussen mucopatiënten, via de lucht, van bacteriën die luchtwegeninfecties veroorzaken, zorgt dan ook voor ongerustheid – vooral in ziekenhuizen”, zeggen onderzoekers Niel Hens (UHasselt) en Koen Vanden Driessche (BC Children’s Hospital Vancouver/Jessa Ziekenhuis Hasselt).

Syndicatie