Vier tot acht keer per dag wateren mag als normaal worden beschouwd

Vier tot acht keer per dag wateren mag als normaal worden beschouwd

Vaker per dag plassen kan eventueel wijzen op problemen

Er zijn maar enkele zekerheden in dit leven, maar één daarvan is dat we ons regelmatig moeten ontlasten. Voor sommige mensen levert dat problemen op wat wateren betreft, want ze moeten bij wijze van spreken om de haverklap naar de wc gaan. Wie regelmatig een paar pilsjes achterover slaat, zal met een grotere frequentie moeten plassen dan iemand die ’s avonds steevast nuchter naar bed gaat.

Zwangere vrouwen moeten om andere redenen regelmatig naar de wc gaan. Door het uitzetten van de baarmoeder als gevolg van het groeien van de foetus zal de druk op de blaas toenemen, waardoor de toekomstige moeder met een grotere frequentie moet wateren. De situatie zal zich echter opnieuw normaliseren zodra de zwangerschap achter de rug is.

Een tweede reden voor een vaker dan normale drang om te wateren, is diabetes of suikerziekte. Frequent moeten plassen kan wijzen op diabetes 1 of 2. Het lichaam zal zich proberen te verlossen van ongebruikte glucose door deze af te stoten door de urine. Wie opvallend vaak moet plassen, laat zich dus beter onderzoeken op deze aandoening. Vraag is dan uiteraard wat een normale frequentie van wateren is.

Vier tot acht keer per dag wateren mag als normaal worden beschouwd. Mannen die toch vaker moeten gaan, kunnen prostaatproblemen hebben. Een vergrote prostaat oefent druk uit op het buisje dat de urine uit het lichaam voert, waardoor de uitstoot van urine wordt geblokkeerd. De blaas zal zodoende zich gaan samentrekken wanneer ze slechts kleine hoeveelheden urine bevat, waardoor de frequentie van het plassen toeneemt.

Vaker per dag plassen kan eventueel ook nog wijzen op andere problemen. Zo kunnen bepaalde medicijnen die worden gebruikt voor de bestrijding van hoge bloeddruk een ophoping van vocht in de nieren veroorzaken. Dat overtollig vocht zal het lichaam moeten verlaten, met regelmatig wateren tot gevolg.

Syndicatie