Bedwateren is geen probleem van luiheid

Bedwateren is geen probleem van luiheid

Miljoenen kinderen plassen in bed, bedwateren is zeker geen uitzondering

Veel ouders worden 's nachts geconfronteerd met het probleem van het bedwateren. Zoontje of dochtertje hebben in bed geplast, met alle gevolgen van dien (bijvoorbeeld kletsnatte lakens). Rondom bedwateren doen heel wat mythes de ronde, in die zin dat het vaak moeilijk is om mythe van realiteit te onderscheiden. Bedwateren is geen probleem van luiheid. Miljoenen kinderen plassen in bed, bedwateren is dus zeker geen uitzondering.

Inderdaad komt bedwateren veel meer voor dan algemeen wordt gedacht. Howard Bennett, kinderdokter en schrijver van Waking Up Dry: A Guide to Help Children Overcome Bedwetting, is van mening dat bedwateren als het verborgen probleem van de kindertijd mag worden beschouwd. Massa's kinderen plassen in bed, maar per saldo mag er over bedwateren amper gepraat worden. Elk gesprek over bedwateren blijft binnenskamers, iedereen hoedt er zich voor om buitenhuis er ook maar met één woord over te reppen. De vergelijking tussen bedwateren en astma bijvoorbeeld ligt meteen voor de hand.

Maar door bedwateren in het geheimhoekje te duwen, wordt het probleem echter alleen maar urgenter. Ruim 90% van de kinderen denken dat zij alleen maar bedwateren, waardoor ze nog een veel slechter gevoel over zich krijgen. Meer openheid over bedwateren zou iedereen een stuk vooruit helpen, maar dat zit er voorlopig niet in. Wat bedwateren betreft, doen zowel kinderen als ouders er liever het zwijgen toe.

In de meeste gevallen wordt het probleem met de jaren minder acuut. Naarmate kinderen ouder worden, zal het bedwateren meestal beteren. Opvallend is dat meer jongens dan meisjes last hebben van bedwateren, zonder dat voor dit verschil een reden beschikbaar is. Op verschillende leeftijden krijgen kinderen controle over hun blaas, waardoor het probleem van bedwateren zich in de meeste gevallen vanzelf oplost. Een paar probleemgevallen blijven echter open. Vanaf de leeftijd van 5 jaar zal nog maar ongeveer 15% van de kinderen bedwateren, 95% blijft 's nachts droog.

Maar rond bedwateren bestaan er nog heel wat frustraties. Nog altijd zijn er heel wat ouders die geloven dat hun kind uit luiheid in bed plast. De kinderen zelf denken dat er iets aan hun scheelt omdat ze bedwateren, terwijl ze vermoeden dat leeftijdgenootjes dat niet doen. Het probleem stelt zich vooral wanneer vriendjes of vriendinnetjes komen logeren. De vrees is levendig dat deze met het probleem van bedwateren geconfronteerd gaan worden.

Voor sommige kinderen maakt bedwateren deel uit van het groeiproces, maar het hoeft geen trauma's na te laten. Het begrijpen van de oorzaken van het bedwateren is de eerste stap om om te gaan met het probleem. Overtuig uzelf er van dat bedwateren geen uitzondering is, wel integendeel.

Syndicatie