Trillende lichaamsdelen (handen, benen, armen...) vaak eerste signaal van Parkinson

Trillende lichaamsdelen (handen, benen, armen...) vaak eerste signaal van Parkinson

Meestal start trillen bij ziekte van Parkinson bij één lichaamsdeel of aan één kant van het lichaam

Trillende lichaamsdelen (handen, benen, armen...) zijn vaak het eerste signaal van Parkinson. Meestal start het trillen bij de ziekte van Parkinson bij één lichaamsdeel of aan één kant van het lichaam. Dat kunnen bijvoorbeeld ook de kin, de lippen en de tong zijn. Naarmate de ziekte zich verspreidt, zullen beide delen van het lichaam aangetast worden. In sommige gevallen blijven de trillingen echter beperkt tot één zijde van het lichaam.

Sommige factoren kunnen het trillen bij de ziekte van Parkinson doen verbeteren of doen verslechteren. Emotionele of fysische stress kunnen er toe leiden dat de controle op de lichaamsbewegingen verder afneemt. Een regelmatige slaap, relaxatie of speciale afnemingen kunnen het trillen doen afnemen of zelfs (in een optimaal scenario) doen stoppen.

Het trillen kan in een aantal gevallen in een volgende fase leiden tot evenwichtsproblemen. De patiënt kan geen volwaardige stappen meer nemen of is gedwongen om te schuifelen met zijn voeten. Hij of zij zal moeite hebben om op zijn of haar benen te blijven staan, met regelmatige valpartijen tot gevolg. Meestal duiken deze problemen slechts in een vergevorderde fase van de ziekte op.

Trillen is één van de meest algemene signalen van de ziekte van Parkinson, maar niet iedereen die is een Parkinson-patiënt. Toch is er een duidelijk verschil merkbaar dat al dan niet naar de ziekte van Parkinson wijst. Trillen veroorzaakt door andere aandoeningen wordt beter wanneer de arm of been niet beweegt en zal verslechteren wanneer er wel een beweging wordt ingezet. In sommige gevallen wordt er door de medische wereld een verkeerde diagnose gesteld, iemand met een andere aandoening zal onder de noemer ‘ziekte van Parkinson' ondergebracht worden.

Een ander onderscheid tussen de ziekte van Parkinson en andere aandoeningen is het opduiken van nog heel wat meer symptomen. Die symptomen kunnen zeer divers zijn, gaande van verlies van coördinatievermogen over moeilijk schrijven tot en met krampen in spieren en gewrichten enzovoort. Daarnaast kunnen ook nog heel wat psychische of semi-psychische problemen aan de ziekte van Parkinson worden gelinkt. We denken daarbij onder andere aan slapeloosheid, gevoelens van angst, depressie enzovoort. Met andere woorden: de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen zeer uitgebreid zijn en het is daarom belangrijk dat de juiste diagnose wordt gemaakt. Het heeft geen om iemand te behandelen voor de ziekte van Parkinson die eigenlijk geen Parkinson-patiënt is.

Syndicatie