Belangrijkste symptomen bij ziekte van Parkinson

Belangrijkste symptomen bij ziekte van Parkinson

Symptomen ziekte van Parkinson verschillen van persoon tot persoon

De aard en de ernst van de symptomen bij de ziekte van ziekte van Parkinson verschillen van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van het stadium van de ziekte waarin de patiënt zich bevindt.

Sommige symptomen van de ziekte van Parkinson doen zich bij de ene patiënt al in een vroeg stadium voor, om bij een andere patiënt slechts in een later stadium van de ziekte op te duiken.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

-Trillen of beven van lichaamsdelen, vaak in hand, arm of been. Dit trillen of beven gebeurt meestal wanneer de persoon in kwestie wakker is en zit of stilstaat. Het verdwijnt wanneer het lichaamsdeel in kwestie wordt bewogen.

-Stijve spieren. Eén van de meest voorkomende vroege signalen van ziekte van Parkinson is de beperkte mogelijkheid om tijdens het wandelen een arm aan één kant te bewegen. Stijfheid kan ook opduiken in de benen, het gezicht, de nek en andere delen van het lichaam.

-Die stijfheid kan gepaard gaan met een gevoel van moeheid in de spieren.

-Trage en gelimiteerde bewegingsmogelijkheden (bradykinesia), vooral wanneer de persoon in kwestie probeert te bewegen vanuit een rustende positie. Het kan zo bijvoorbeeld moeilijk zijn om uit een bed of een stoel te komen.

-Zwakte van de spieren in gezicht en keel. Praten en slikken kunnen moeilijker worden, de patiënt kan ook stiller en meer monotoon gaan praten. Het verlies van bewegingsmogelijkheid bij de gezichtsspieren kan leiden tot wat het ‘Parkinson masker’ wordt genoemd.

-Moeilijker wandelen, gepaard gaande met evenwichtsstoornissen. De stappen worden kleiner, eventuel gepaard met schuifelen van de voet. Omdraaien kan problemen opleveren. Deze symptomen duiken meestal in een latere fase van de ziekte van Parkinson op. 

Trillen of beven is één van de belangrijkste symptomen van de ziekte van Parkinson, maar niet iedereen die trilt of beeft heeft de ziekte. Ook andere ziektebeelden kunnen gepaard gaan met deze symptomen.

Syndicatie