Hogere concentratie van natuurlijke antioxidant kan Parkinson vertragen

Hogere concentratie van natuurlijke antioxidant kan Parkinson vertragen

Behandeling kan succesvol zijn in vroeg stadium van de ziekte van Parkinson

Een hogere concentratie van een natuurlijke antioxidant in het menselijk kan de vooruitgang in de ziekte van Parkinson doen vertragen. Behandeling met dit antioxidant kan vooral succesvol zijn een in vroeg stadium van de ziekte van Parkinson, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard.

Diegenen met de hoogste concentratie van het natuurlijke antioxidant uraat, een sterke concentratie van urine, bleken 36% minder kans te hebben op de noodzaak voor behandeling tegen Parkinson in de eerste twee jaar. Patiënten met lage concentraties uraat liepen een veel hoger risico om al in een vroege fase behandeling noodzakelijk te maken. De resultaten van het onderzoek verschenen in de Archives of Neurology.

Volgens auteur Michael Schwarzschild is het verhogen van de concentratie aan uraat één van de meest veelbelovende denkpistes in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Steeds meer oude menens ontwikkelen deze ziekte, die kan lijden tot trillen en stijfheid. In een vergevorderd stadium kan de ziekte wandelen en praten bemoeilijken.  

Volgens Schwarzschild, professor neurologie aan de Harvard Medical School, betekent de ontdekking een nieuwe aanpak van de strijd tegen Parkison. Mensen met deze ziekte kunnen soms nog tientallen jaren leven, maar de kwaliteit van hun leven laat vaak te wensen over. Een behandeling op basis van uraat zou de levenskwaliteit gevoelig kunnen verhogen. De ziekte zou niet alleen beter beheersbaar zijn, maar ook de mobiliteit van de Parkinsonpatiënten zou er gebaat bij zijn.

Uraat komt op natuurlijk wijze voor in het bloed. Schwarzschild waarschuwde echter tegen proefnemingen op eigen houtje met het verhogen van de concentratie van het antioxidant door een dieet of door het slikken van supplementen. Hoge hoeveelheden uraat kunnen namelijk aanleiding geven tot nierstenen of tot hart- en vaatziekten.

Een onderzoek waarbij Parkinsonpatiënten uraat toegediend kregen, loopt momenteel. Daarbij maken de onderzoekers gebruik van dieetsupplement inosine, dat op basis van uraat is gemaakt. Antioxidanten kunnen bescherming bieden tegen sommige vormen van celbeschadiging die de dood van zenuwcellen bij patiënten met Parkinson kan veroorzaken.

Parkinson is een ziekte die vooral oudere mensen treft, in de meeste gevallen duikt ze op bij 65+ers. Ze kan – behalve boven al geschetste symptomen – leiden tot vertraagde bewegingen en evenwichtsstoornissen. De researchers van het MassGeneral Institute for Neurodegenerative Disease and Harvard School of Public Health, vonden dat bij 800 mensen de progressie van Parkinson werd afgeremd wanneer uraat werd toegediend.

Ook uit vroegere onderzoeken bleek dat patiënten met een hogere uraatconcentratie in het bloed trager de Parkinson-symptomen ontwikkelden. Schwarzschild en zijn team zijn echter niet zeker of het uraat alleen is die de ziekte van Parkinson helpt vertragen dan wel of er nog een andere factor in het spel is. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Syndicatie