Hoe worden vaginale infecties of vaginitis behandeld?

Hoe worden vaginale infecties of vaginitis behandeld?

Het stellen van de juiste diagnose is belangrijk bij vaginale infecties of vaginitis

Bij de behandeling van vaginale infecties is het op de eerste plaats belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want veel vormen van vaginale infecties gelijken sterk vaak op elkaar. Symptomen die bij één vorm van vaginale infectie opduiken, kunnen dat ook bij een andere doen. Daarom is het belangrijk om die symptomen goed in de gaten te houden, in onderlinge afspraak met de behandelende geneesheer.

Zelfonderzoek kan bij de behandeling van vaginale infecties inderdaad een belangrijke rol spelen. Wie hinder ondervindt van een vaginale infectie, kan best een soort dagboek bijhouden over de symptomen, wanneer die opduiken enzovoort. In geval van een abnormale afwijking is de beschrijving van kleur, samenstelling, hoeveelheid, geur enzovoort belangrijk.

Bij een bezoek aan de dokter is het belangrijk om daarvoor niet te douchen, hij moet de situatie zien zoals ze werkelijk is. Dat is belangrijk om te komen tot betrouwbare resultaten van de testen die worden afgenomen. Sommige dokters zullen ook vragen om u van sex te onthouden gedurende de 24 uur die het onderzoek voorafgaan. Dat is echter geen noodzakelijke voorwaarde om tot een betrouwbare diagnose is gesteld. Eens die diagnose met voldoende zekerheid is gesteld, kan de behandeling beginnen.

Uiteraard is de manier van behandelen afhankelijk van het type vaginale infectie dat u hebt opgelopen. In ieder geval moet afgeraden worden om op eigen houtje met de behandeling te beginnen. Mogelijk zijn er over-the-counter geneesmiddelen die helpen, maar zonder overleg met de dokter wordt afgeraden om die in te nemen.

In sommige gevallen is de behandeling van een vaginale infectie of van vaginitis makkelijk, het is zelfs niet nodig om medicatie te nemen. Dat kan met name het geval zijn wanneer u recent een nieuwe zeep, een nieuw wasmiddel enzovoort bent binnen gebruiken. In dat geval kan de vaginale infectie veroorzaakt zijn door bepaalde stoffen die in dat nieuw product aanwezig zijn. Ook een wijziging van vaginale sprays, tampons en andere hygiëneproducten kunnen een rol spelen in het verhaal. Wanneer vaginale infecties of vaginitis door hormonale veranderingen worden veroorzaakt, kan het volstaan om oestrogeen voor te schrijven om de symptomen te reduceren.

Syndicatie