Vaginitis: candida is vaginale infectie die door schimmel wordt veroorzaakt

Vaginitis: candida is vaginale infectie die door schimmel wordt veroorzaakt

Vaginale gistinfectie komt vaker voor dan algemeen wordt gedacht

De medische wetenschap herkent 6 belangrijke oorzaken van vaginities of vaginale infecties. Candida is een vaginale infectie die door een schimmel wordt veroorzaakt, deze vorm van vaginale gistinfectie komt vaker voor dan algemeen wordt gedacht. Gistinfecties in de vagina zijn klassiek de vormen van infecties waaraan vrouwen denken wanneer ze de term vaginitis horen.

Een vaginale gistinfectie wordt veroorzaakt door één van de vele soorten schimmels die onder de groepsnaam Candida worden ondergebracht. De Candida-schimmels leven in normale omstandigheden in kleine aantallen in de vagina, maar ook de mond en in het spijsverteringsstelsel. Ze zijn bovendien niet uitsluitend gebonden aan het vrouwelijk lichaam, maar komen ook bij mannen voor.

Als gevolg van vaginale gistinfecties wordt een dikke, witte vaginale afscheiding veroorzaakt, die aan sommige vormen van kaas doet denken. Die vaginale afscheiding moet niet noodzakelijk altijd voor te komen bij vaginale gistinfecties. Wel zijn als gevolg van deze vorm van infectie de vagina en de vulva rood worden en dat de vrouw in kwestie last van jeuk zal krijgen.

Meestal wordt aangenomen dat vaginale gistinfecties worden veroorzaakt door sexueel verkeer. Dat hoeft echter niet noodzakelijk zo e zijn, ze worden dan ook niet beschouwd als soa's of sexueel overdraagbare aandoeningen. Wel zijn er een aantal factoren die de risico's op vaginale gistinfecties kunnen verhogen. Dat kan op de eerste plaats het geval zijn wanneer iemand recent met antibiotica werd behandeld. Een vrouw kan als gevolg van de inname van antibiotica haar vriendelijke bacteriën verliezen, de bacteriën die in normale omstandigheden de gistverhouding in de vagina in evenwicht houden.

Andere mogelijke oorzaken zijn ongecontroleerde suikerziekte, waardoor het suikergehalte in de urine en de vagina stijgt. Ook een zwangerschap, met de daaraan verbonden wijzigingen in de hormonenniveaus, kan aan de basis liggen van een vaginale gistinfectie. Verder kunnen ook het gebruik van contraceptiva (de pil), aandoeningen van het menselijk afweersysteem, bepaalde behandelingen met corticosteroïden aanleiding geven tot een vaginale gistinfectie.

Syndicatie