Bacteriële vaginosis of bacteriële vaginose meest voorkomende vaginale infectie

Bacteriële vaginosis of bacteriële vaginose meest voorkomende vaginale infectie

Bacteriële vaginosis wordt veroorzaakt door combinatie van verschillende bacteriën

Bij vaginale infectie wordt meestal aan een gistschimmel gedacht, maar toch is dit niet de meest voorkomende vorm van vaginale infectie. Bacteriële vaginosis of bacteriële vaginose is namelijk de meest voorkomende vorm van vaginale infectie bij vrouwen van vruchtbare leeftijd. Deze bacteriële vaginosis wordt veroorzaakt door de combinatie van verschillende bacteriën, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

De bacteriën die bacteriële vaginose veroorzaken gaan plots op een overdadige manier groeien, vergelijkbaar met de manier waarop de gistschimmels bij andere vormen van vaginale infecties gaan woekeren. Het blijft echter een vraagteken waarom die bacteriën plots zo gaan groeien, een echte reden daarvoor is nog steeds niet bekend.

Vaak wordt gesteld dat bacteriële vaginose wordt overgedragen door geslachtsverkeer, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Wel is het zo dat de aandoening het meest voorkomt bij vrouwen die sexueel actief zijn. De kans bestaat dus dat er ergens toch wel een band tussen het hebben van sex en het krijgen van een vaginale infectie. Naar die band wordt echter nog steeds druk wetenschappelijk onderzoek verricht.

Op de keper beschouwd is bacteriële vaginose geen ernstige aandoening, maar ze kan wel de risico's op andere SOA's of sexueel overdraagbare aandoeningen doen toenemen. Ook na operaties nemen de risico's op onstekingen toe (bijvoorbeeld pelvic inflammatory disease of PID), waardoor anderzijds de kansen op een abortus in een latere fase stijgen. Het is dus zaak om de evolutie van een bacteriële vaginose goed in de gaten te houden.

De risico's bij zwangerschap zijn niet helemaal duidelijk. Sommige onderzoekers linken bacteriële vaginose aan vroeggeboorten of een te vroege start van de weeën bij zwangere vrouwen, maar recent onderzoek lijkt deze stelling niet te bevestigen. Het zal duidelijk zijn dat rond vaginale infecties in het algemeen en bacteriële vaginose in het bijzonder nog niet alles is geweten.