Vaginale infectie: welke vorm van vaginitis wordt niet door een infectie veroorzaakt?

Vaginale infectie: welke vorm van vaginitis wordt niet door een infectie veroorzaakt?

Niet elke vorm van vaginale infectie is het gevolg van een infectie

Het lijkt contradictorisch, maar toch is het zo: niet elke vorm van vaginale infectie is het gevolg van een infectie. Af en toe kan een vrouw jeuk of een brandend gevoel hebben zonder dat er sprake is van een infectie. Die symptomen kunnen zelfs gepaard gaan met vaginale afscheidingen. De oorzaken van deze vormen van vaginale infectie, die er dus in feite geen is, kunnen divers zijn.

In de meeste gevallen is er sprake van een allergische reactie of irritatie als gevolg van het gebruik van vaginale sprays, douches of het gebruik van chemische producten. De huid rond de vagina kan daarnaast gevoelig zijn voor sommige stoffen, zoals bijvoorbeeld geparfumeerde zepen, detergenten enzovoort. Vaak is het niet makkelijk om de oorzaak van deze vorm van vaginale infectie te achterhalen.

Daarnaast zijn er ook vaginale infecties in de vorm van vaginitis die worden veroorzaakt door een afname van het hormonengehalte vanwege de menopauze of van een operatie waarbij de eierstokken werden weggenomen. Daardoor kan de vagina droog worden, waardoor irratie ontstaat met een vaginale infectie als gevolg. De vrouw kan pijn voelen, vooral bij het hebben van sex, evenals een jeukende en brandende vagina.

De behandeling van vaginale infecties kan slechts van start gaan wanneer een duidelijke diagnose is gesteld. Dat is niet altijd makkelijk, want deze dezelfde symptomen kunnen bij verschillende vormen vaginitis opduiken. Vrouwen kunnen de taak van hun dokter vergemakkelijken door duidelijk belangstelling te vertonen voor het opduiken van symptomen. Belangrijk is ook de vaststelling wanneer dat gebeurt, evenals een beschrijving van de kleur, samenstelling, de frequentie van hun voorkomen en het al dan niet opduiken van een begeleidende afscheiding.

Syndicatie