Nog meer nieuwe successen geboekt in de strijd tegen AIDS (HIV)

Nog meer nieuwe successen geboekt in de strijd tegen AIDS (HIV)

Kansen op doeltreffend geneesmiddelen voor AIDS (HIV) nemen toe

De wetenschappers raken steeds dichter bij een medicijn dat efficiënt genoeg is om patiënten te genezen van AIDS (HIV), zelfs van de meest hardnekkigste vormen van deze dodelijke ziekte. De huidige AIDS (HIV) bestrijders duwen het virus terug tot een niveau waar het vrijwel onopspoorbaar is, maar slagen er niet in om er definitief mee af te rekenen . Het AIDS (HIV) virus overleeft slapend in cellen van het menselijk immuniteitssysteem, waar de medicijnen het niet kunnen bereiken.

Wetenschappers van de Johns Hopkins University en het Howard Hughes Medical Institute rapporteerden dat ze een geneesmiddel hebben ontdekt dat het virus uit zijn schuilplaats heeft gelokt. Dit effect werd voorlopig alleen maar bereikt bij cellen bij experimenten in laboratoria, maar wanneer ze daadwerkelijk ook bij mensen werken de ziekte effectief kunnen genezen.

Er stierven in 2007 ongeveer 2 miljoen mensen wereldwijd aan AIDS (HIV), terwijl er 2,70 miljoen met het virus geïnfecteerd werden. Vooral in Afrika blijft AIDS (HIV) een heuse plaag. De cijfers zijn afkomstig van de World Health Organization, een onderdeel van de United Nations. De onderzoekers zijn zich gaan wenden naar het bestrijden van de ziekte, nadat pogingen om een vaccin of een beschermende gel te ontwikkelen geen succes kenden.

Robert Siliciano, de professor onder wie het onderzoek aan Johns Hopkins’s Medical School in Baltimore plaatsvond, heeft er goede hoop in. Hij stelt dat er nog nooit eerder zo’n grote kans is geweest dat er daadwerkelijk een medicijn wordt gevonden dat AIDS (HIV) geneest. Toch waarschuwt Siciliano voor overdreven optimisme, er is nog heel wat onderzoek nodig alvorens het zover is.

Het is al bekend van het einde van de jaren 90 van vorige eeuw dat het AIDS (HIV) virus (Human Immunodeficiency Virus) slapend kan overleven in het immuniteitssysteem, bijvoorbeeld in de lymfeklieren. Omdat het daar niet verder kan achtervolgd worden, zijn de patiënten veroordeeld om levenslang medicijnen te nemen. Die hebben vaak vervelende neveneffecten, zoals misselijkheid, leverbeschadiging en het opstapelen van vet. De kans is nu groot geworden dat het virus ook in zijn laatste bastion kan bestreden worden. Zaak is nu om een medicijn te ontwikkelen dat door de mensen kan worden verdragen.

Dat proces kan nog enkele jaren duren, zodat het moeilijk te voorspellen valt wanneer er een medicijn ontwikkeld kan worden dat daadwerkelijk gecommercialiseerd kunnen worden. Het is moeilijk om een tijdspanne op te geven waarbinnen dat geneesmiddel toestemming kan krijgen om op de markt te worden gebracht.  Siciliano maakt nog steeds enig voorbehoud voor de mogelijkheid om een medicijn te ontwikkelen dat daadwerkelijk voor menselijk gebruik geschikt is. De stof die de professor in het lab gebruikte, was in ieder geval te giftig voor menselijk gebruik. Toch is hij van mening dat er een goede kans is dat er een bruikbaar medicijn wordt ontwikkeld, dat bovendien vrij is van neveneffecten.

Syndicatie