AIDS/HIV: opletten met alcohol en drugs

AIDS/HIV: opletten met alcohol en drugs

Alcohol en drugs kunnen immuunsysteem AIDS-patiënten verzwakken
 
Een rechtstreeks verband tussen alcoholgebruik en/of druggebruik en AIDS/HIV is er uiteraard niet. Wel kan het gebruik van roesmiddelen – en dan op de eerste plaats alcohol – het immuunsysteem aantasten.
 
Een zwakker immuunsysteem betekent dat het lichaam moeilijker kan strijden tegen gewone infecties zoals een verkoudheid of tegen AIDS-gerelateerde infecties. Het betekent tevens dat de neveneffecten van de HIV-medicatie duidelijker voelbaar worden.
 
Marihuana kan anderzijds de longer irriteren, met als gevolg dat de kansen op serieuze longinfecties toenemen. Dat houdt onder andere in dat het gevaar op longonsteking toeneemt.
 
Andere drugs (recreatiedrugs zoals cocaïne, speed, XTC enzovoort doen het lichaam uitdrogen en kunnen aanleiding geven tot huidirritatie. Zo wordt de zieke kwetsbaarder voor infecties.
 
Vooral de lever wordt hard geraakt door alcohol- en druggebruik. Die lever moet de HIV-medicijnen zuiveren van chemicaliën, maar moet ook nog eens hetzelfde doen met de drugs.
 
Daardoor verzwakt de lever en zal hij minder efficiënt gaan worden. Wie hepatitis C heeft (of een andere vorm van hepatitis), stelt zijn lever nog meer op de proef, want dit levensbelangrijk orgaan moet al tegen de ziekte vechten.

 

Syndicatie