Vaginale gel ontwikkeld die ontwikkeling AIDS virus blokkeert

Vaginale gel ontwikkeld die ontwikkeling AIDS virus blokkeert

Risico's voor vrouwen om HIV op te doen, worden gehalveerd

Er is een vaginale gel ontwikkeld die de ontwikkeling van het AIDS virus blokkeert. De risico's voor vrouwen om HIV op te doen, worden dankzij het gebruik van deze gel gehalveerd. Dat de vaginale gel werkzaam is, blijkt uit een studie die in Zuid-Afrika werd ondernomen. Wetenschappers spreken van een doorbraak in de lange zoektocht naar een hulpmiddelen om vrouwen te beschermen tegen de verspreiding van AIDS wanneer hun partner geen condoom gebruikt.

De resultaten moeten nog in een volgende studie worden bevestigd. Bovendien is de kans klein dat de vaginale gel in zijn huidige vorm de toestemming zal krijgen om in de Verenigde Staten en in andere landen te commercialiseren. De wetenschappers zijn echter van mening dat na meer studiewerk die toestemming alsnog zal verkregen worden wanneer de vaginale gel verbeterd wordt.

Michel Sidibe, executive director van het World Health Organization's UNAIDS programma, is van mening dat de nieuwe vaginale gel vrouwen opnieuw hoop geeft. Hij spreekt van een doorbraak in de strijd tegen AIDS. Op basis van de vaginale gel kunnen andere producten worden ontwikkeld die de verspreiding van AIDS tegengaan.

Dr. Anthony Fauci van de U.S. National Institutes of Health benadrukt dat het de eerste keer is dat een microbicide een positief resultaat te zien geeft dat door alle wetenschappers ook als dusdanig wordt erkend. De vaginale gel is gemaakt op basis van de AIDS-bestrijder tenofovir en verlaagt het risico op een HIV-besmetting met 50% na een jaar en met 39% na 2 ½ jaar, dit telkens in vergelijking met een andere vaginale gel die geen tenofovir bevat.

Fauci merkt echter op dat om toestemming voor commercialisering in de Verenigde Staten te krijgen de vaginale gel een effectiviteitsgraad van 80% moet bereiken. Dat is mogelijk door meer tenofovir toe te voegen aan het medicijn of door vrouwen er toe te bewegen om de vaginale gel meer regelmatig te gebruiken. Uit de studie bleek dat vrouwen de vaginale gel maar in 60% van de gevallen gebruikten. Hoe meer de gel werd gebruikt, hoe hoger de mate van bescherming.

Syndicatie