Mysteries rond HIV/AIDS alleen maar groter na ontdekking van mogelijk vaccin

Mysteries rond HIV/AIDS alleen maar groter na ontdekking van mogelijk vaccin

Onderzoekers kunnen jarenlang werken om uit te zoeken waarom combinatie van twee experimentele vaccins succesvol kan zijn in de strijd tegen HIV/AIDS

De ontdekking van een mogelijk vaccin – eigenlijk de combinatie van twee geneesmiddelen - ter voorkoming van HIV/AIDS heeft heel wat vraagtekens doen rijzen. De mysteries rond HIV/AIDS zijn eigenlijk alleen maar groter geworden na de ontdekking van het mogelijk vaccin. Onderzoekers kunnen jarenlang gaan werken om uit te zoeken waarom combinatie van twee experimentele vaccins succesvol kan zijn in de strijd tegen HIV/AIDS. De ontdekking kwam als een complete verrassing en kan mogelijk het hele onderzoek rond HIV/AIDS een andere wending laten nemen.

Bij een test met 16.000 vrijwilligers in Thailand bleek dat wie het vaccin kreeg toegediend 31% minder kans had om HIV/AIDS te ontwikkelen dan wie een placebo kreeg toegediend. Het is de eerste keer dat een HIV/AIDS vaccin succesvol wordt getst. Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease in Bethesda, Maryland, merkt op dat de ontdekking de wetenschappers voor een raadsel stelt.  Fauci stelt dat minstens 50% efficiëntie voor het vaccin moet aangetoond worden alvorens het kan lonen om het vaccin op grote schaal te gaan toedienen.

Bovendien stelt zich nog een ander probleem. Josh Ruxin, directeur van het Access Project programma in Rwanda, merkt op dat hij toch graag zou willen weten hoe het vaccin werkt alvorens hij het aan zijn patiënten wil toedienen. Fauci liet al weten dat het vaccin inderdaad niet goedgekeurd kan worden alvorens we meer weten over de werking er van. Een belangrijke vraag die moet worden beantwoord is waarom het vaccin geen enkel effect blijkt te hebben op mensen die al met HIV/AIDS besmet zijn. Vooral dit gegeven heeft de aandacht van de wetenschappers getrokken. De medische wetenschap geeft toe dat we tot dusver mogelijk een totaal verkeerd beeld van HIV/AIDS hebben gehad. Om de werking van het vaccin te begrijpen, moeten we dat beeld eigenlijk op zijn kop zetten.

Kolonel Nelson L. Michael, directeur van de afdelingn retrovirologie aan het Walter Reed militair hospitaal in Washington, is bereid om het vaccin het voordeel van de twijfel te gunnen. Hij is namens het Amerikaanse leger, dat meewerkt aan het onderzoek, betrokken bij het onderzoek.

Volgens de officiële cijfers worden alle dagen 7.500 mensen met HIV/AIDS besmet. Jaarlijks sterven 2 miljoen mensen aan de ziekte. Behandeling kan het virus weliswaar afremmen, maar genezing voor HIV/AIDS is nog niet mogelijk. Volgens de wetenschappers is dat ook niet het geval na de ontdekking van het vaccin. Het zou nog wel een 10-tal jaren kunnen duren alvorens een bruikbaar vaccin is ontwikkeld. De Thaise studie combineerde vaccins, meer bepaald ALVAC dat door Sanofi-Aventis SA werd ontwikkeld en AIDSVAX van VaxGen Inc. Laatstgenoemd bedrijf is een spin-off van het bekende biotechnologiebedrijf Genentech.
 

Syndicatie