Positieve reacties op doorbraak in ontwikkeling vaccin voor AIDS (HIV)

Positieve reacties op doorbraak in ontwikkeling vaccin voor AIDS (HIV)

Vertrouwen medische wereld groeit dat er wel degelijk een vaccin tegen AIDS (HIV) kan worden ontwikkeld

De berichten over de ontwikkeling van een mogelijk vaccin dat AIDS (HIV) kan voorkomen, werden overal goed onthaald. Het vertrouwen in de medische wereld groeit dat er wel degelijk een vaccin tegen AIDS (HIV) kan worden ontwikkeld. Tot dusver was er geen enkel bewijs voorhanden dat een dergelijk vaccin kon ontwikkeld worden.

Uiteraard is het nog veel te vroeg om al van een definitieve doorbraak te spreken. Vanuit verschillende hoeken wordt er op gewezen dat het vaccin vrij complex is om aan te maken, wat een gebruik van het vaccin over gans de wereld bemoeilijkt. Het belangrijkste nieuws is echter dat er vooruitgang is geboekt bij de aanmaak van een eerste vorm van een vaccin. Andere vormen van het vaccin kunnen mogelijk op basis van dit vaccin ontwikkeld worden.

Voor de wetenschappers komt het er nu op aan om meer gebruiksvriendelijke versies van het vaccin te ontwikkelen, die bovendien een breder bereik hebben. Daardoor zouden de kansen op een voorkomen van AIDS (HIV) fors toenemen. Meer concreet is er een pad ontdekt waarvan niemand op dit moment kan voorspellen naar waar het kan leiden.

Het onderzoek naar de ontwikkeling van het nieuwe vaccin gebeurde in Thailand en komt in feite neer op het gebruik van een combinatie van het geneesmiddel van ALVAC van Sanofi-Aventis en het medicijn AIDSVAX van VaxGen. De combinatie van beide medicijnen leidde tot een vermindering van het aantal AIDS (HIV) besmettingen met meer dan 30%. Als ijkpunt werd een testgroep van vrijwilligers gebruikt die een placebo kreeg toegediend. Noch het gebruik van ALVAC noch dat van AIDSVAX afzonderlijk was succesvol om het virus dat AIDS veroorzaakt af te remmen.

Sanofi’s ALVAC maakt gebruik van een canarypox virus dat onschadelijk is gemaakt, zodat het geen ziekteverschijnselen kan veroorzaken door HIV-genen in het menselijk lichaam te smokkelen. Het is bedoeld om het immuunsysteem te verschalken door zogenaamde T-cellen aan te maken, beschermcellen die infecties diep in het lichaam opsporen en doden.

Michel DeWilde, senior vice president research bij Sanofi Pasteur (de vaccindochter van het Franse farmabedrijf), is van mening dat deze buitenkans niet onbenut mag worden gelaten. In de komende weken, maanden en jaren moeten de krachten gebundeld worden om een definitief AIDS (HIV)-vaccin te ontwikkelen. DeWilde maakt zich sterk dat de ontwikkeling van dit vaccin slechts een kwestie van tijd zal zijn. Hij was tevreden over de geboekte vooruitgang omdat bij twee vorige pogingen de ontwikkeling van een virus mislukte.

Marie-Paule Kieny, directeur van de World Health Organization’s Initiative for Vaccine Research in Genève, gelooft niet in de efficiëntie van het virus zelf, maar wel in de mogelijkheden op wat langere termijn. Kieny was vooral tevreden omdat op basis van de eerste testen bleek dat er geen neveneffecten aan het gebruik van het vaccin verbonden waren.

Syndicatie