Twijfels aan succes nieuw AIDS/HIV medicijn

Twijfels aan succes nieuw AIDS/HIV medicijn

Bescherming wordt vooral geboden aan wie het minste risico op AIDS/HIV loopt, geneesmiddel zou na 12 maanden al uitgewerkt zijn

Het succes van het nieuwe AIDS/HIV medicijn wordt in twijfel getrokken en dit om verschillende redenen. Op de eerste plaats zou het medicijn vooral bescherming bieden aan wie het minste risico op AIDS/HIV loopt. Daarnaast zou het geneesmiddel na 12 maanden al grotendeels uitgewerkt zijn.

Een en ander werd pas duidelijk toen de volledige resultaten van de testen met het medicijn tegen AIDS/HIV in het blad New England Journal of Medicine verschenen. De successen zouden vooral worden geboekt bij heterosexuele mannen die een lagere kans hebben om AIDS/HIV te ontwikkelen. Bij de eerste publicatie van het bericht waren de wetenschappers al verbaasd dat de combinatie van twee vaccins bij 16.000 vrijwilligers in Thailand zo’n goede uitkomsten opleverden wat het voorkomen van AIDS/HIV betreft.

Inmiddels heeft scepticisme de overhand gekregen, in zoverre dat er openlijk getwijfeld wordt aan de betrouwbaarheid van de resultaten van het onderzoek. Volgens Alan Bernstein van de Global HIV Vaccine Enterprise, een internationaal bekend specialist in AIDS/HIV, doet de studie meer vragen rijzen dan dat ze antwoorden geeft. De resultaten van het onderzoek worden grondig onderzocht in de hoop dat toch nog aanwijzingen te vinden voor de ontwikkeling van een geneesmiddel dat bescherming tegen AIDS/HIV kan bieden. Bernstein stelde vast dat het geneesmiddel voor ongeveer 60% bood na het eerste jaar en dat dit percentage verder afkalft naarmate de tijd verstrijkt.

Het belangrijkste ding bij een vaccinatie is geheugen. Het menselijk lichaam herinnert zich (bij wijze van spreken) de injectie, maar die herinnering vervaagt naarmate de tijd verstrijkt. Het nieuwe medicijn lijkt wel bruikbaar in de strijd tegen AIDS/HIV, maar er is bijkomend onderzoek nodig om aan de weet te komen op welke fronten het geneesmiddel kan worden ingezet.

De resultaten van het onderzoek werden in september 2009 gepubliceerd door het Thais ministerie van Gezondheid, samen met het U.S. Military HIV Research. In eerste instantie werd van een belangrijke doorbraak gesproken in de strijd tegen AIDS/HIV, maar die vooruitgang moet nu toch ergens in twijfel worden getrokken. Bij de testen werd gebruik gemaakt van de combinatie van twee medicijnen, eentje van Sanofi-Aventis SA en een ander van VaxGen Inc.

Hoe dan ook, het is alleszins duidelijk dat verder onderzoek noodzakelijk is. Eerst moet uitgemaakt worden of het nieuwe geneesmiddel inderdaad werkzaam is en daarna moet worden uitgezocht op welke manier het best kan ingezet worden.

Syndicatie