Wie het kalkgehalte in zijn lichaam niet in de gaten houdt, kan vroeg laat last krijgen van een zwak beenderstelsel

Wie het kalkgehalte in zijn lichaam niet in de gaten houdt, kan vroeg laat last krijgen van een zwak beenderstelsel

Een tekort aan kalk kan onder andere osteoporose veroorzaken

Wie het kalkgehalte in zijn lichaam niet in de gaten houdt, kan vroeg laat last krijgen van een zwak beenderstelsel. Een tekort aan kalk kan onder andere osteoporose veroorzaken. Jonge mensen zullen niet snel stilstaan bij het gevaar voor kwetsbare beenderen, meestal komt men slechts tot inzicht op het moment dat het te laat is. Maar zoals steeds is voorkomen ook in dit geval beter dan genezen.

Voldoende kalk is echter niet alleen noodzakelijk om het beenderstelsel tiptop te houden, het helpt bovendien om de hormonenbalans in orde te houden. Daarenboven is kalk ook goed voor de werking van onze bloedstelsel en voor het functioneren de spieren. Wie een tekort heeft aan kalk kan zijn dieet aanvullen met veel zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Maar ook tofu helpt ons kalkgehalte op peil te houden.

Sommigen mensen proppen zich vol vitaminen, in de hoop zo hun levensduur te kunnen verlengen. Dat blijkt echter niet de juiste aanpak te zijn, zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de University of Hawaii hielden statistieken bij van 180.000 mannen en vrouwen en de conclusie van hun onderzoek was klaar en duidelijk: slikkers van vitamines leefden niet noodzakelijk langer.

Bovendien bleek van bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten al evenmin sprake te zijn. Het is dus absoluut niet nodig om dagelijks een dosis vitamines te slikken om gezond te blijven. Wat echter wel het geval is: er bestaan heel wat voedingsingrediënten die ons lichaam op een gezonde manier voeden, die ons beschermen tegen vermoeidheid en die ons, inderdaad, aan een langer en gezonder leven kunnen helpen. Zonder deze stoffen kunnen we/ons lichaam dus eigenlijk niet.

Syndicatie