Gevaren op osteoporosis worden vaak overschat

Gevaren op osteoporosis worden vaak overschat

Veel testen van vrouwen op osteoporosis zijn overbodig

Voor veel vrouwen vormt osteoporosis na de menopauze een reële bedreiging. De botten worden zwakker, waardoor de risico’s op ongevallen en breuken toenemen. Vooral bejaarde mensen hebben vaak zwaar te lijden onder deze vorm van verzwakking van het beenderstelsel.

Precies omdat osteoporosis op de achtergrond een constante bedreiging vormt, laten veel vrouwen zich testen op deze aandoening. Die testen kosten aardig wat geld, maar zouden vaak overbodig zijn. Het wordt namelijk in een steeds vroeger stadium mogelijk om de risico’s op osteoporosis in te schatten.

De U.S. Preventive Services Task Force stelt dat een onderzoek van het beenderstelsel om de twee jaar noodzakelijk is om osteoporosis tijdig te signaleren, maar volgens een recent rapport verschenen in het New England Journal of Medicine is die frequentie te hoog. Vrouwen die op 65-jarige leeftijd een normale densiteit van het beenderstelsel hebben, kunnen gerust nog 15 jaar wachten om zich opnieuw te laten testen.   

De gevaren op osteoporosis worden dus vaak overschat, hoewel de problemen anderzijds ook niet geminimaliseerd mogen worden. In de Verenigde Staten worden ongeveer 12 miljoen mensen ouder dan 50 jaar met de aandoening geconfronteerd. Dat geldt met name voor ongeveer de helft van de vrouwen die de menopauze achter de rug hebben. Feit blijft dat deze leeftijdscategorie het meest kwetsbaar blijft.  

Veel testen van vrouwen op osteoporosis zijn overbodig en dat heeft onder andere te maken met het feit dat we nog altijd erg weinig weten over de manier waarop de aandoening zich ontwikkelt. Margaret Gourlay, die aan University of North Carolina in Chapel Hill, veel onderzoek deed over verzwakking van het beenderstelsel, raadt vooral post-menopauzale vrouwen aan om het hoofd koel te houden en niet te snel te panikeren.

Syndicatie