Een overactieve blaas en toch goed slapen: een paar praktische tips

Een goede voorbereiding voor het slapen gaan, maakt het verschil

Wie last heeft van een overactieve blaas, in het Engels overactive bladder (OAB), zal vaak met slaapmoeilijkheden geconfronteerd worden. Druk op de blaas dwingt om 's nachts niet meer te kunnen slapen, met mogelijke slaapverstoring tot gevolg. Wie 's nachts naar het toilet moet, zal namelijk niet telkens weer meteen in slaap vallen. Gevolg kan zijn dat het gebrek aan gezonde slaap leidt tot een chronisch vermoeidheidsgevoelen.

Een goede voorbereiding voor het slapen gaan, kan in geval van een overactieve blaas het verschil maken. Slaapgaranties kunnen uiteraard niet gegeven worden, maar wel kan mogelijk toch een stukje nachtrust veilig worden gesteld. Een overactieve blaas en toch goed slapen, hieronder volgen een paar praktische tips:

eperk de vochtopname voor bedtijd. Dat betekent dat u ten laatste na 18 uur beter niets meer drinkt.

Vermijd drankjes die uw blaas kunnen irriteren, in geval van een overactieve blaas. Door die drankjes te mijden, kan nocturnia worden voorkomen. De volgende drankjes staan op de lijst met de titel ‘te mijden' voor het slapengaan:

  • Cafeïne (verhoogt de productie van urine)
  • Alcohol
  • Citroensappen
  • Frambozensap (is weliswaar goed voor de gezondheid van de blaas, maar is irritant voor mensen die aan een overactieve blaas lijden)
  • Gekruide gerechten zoals bijvoorbeeld curry (maken dorstig en doen dus drinken)
  • Voeding die veel zuren bevatten, zoals bijvoorbeeld tomaten en tomatensaus
  • Chocolade
  • Artificiële zoetstoffen

Op het eerste gezicht klinkt het wat cliché-matig, maar het kan zeker geen kwaad om voor slapengaan tweemaal het toilet te bezoeken. Doe bijvoorbeeld een plasje, was vervolgens de tanden en doe de rest van de gewone bedtijd routine, maar ga vlak voor het slapengaan nog even naar toilet. Dat advies geldt wanneer u niet dadelijk een dwingende behoefte voelt om te wateren. Het maakt niet uit dat de tweede keer de hoeveelheid beperkt was, die tweede keer plassen zal u extra slaaptijd opleveren.

Doe regelmatig Kegel oefeningen. Wanneer deze inderdaad worden gedaan, kunnen ze een overactieve blaas helpen controleren. Het voordeel van Kegel oefeningen is dat ze een reflex mechanisme in gang zetten dat de blaas helpt ontspannen. Wie hoogstdringend naar het toilet moet, kan via Kegel oefeningen de samentrekkingen van de blaas helpen verminderen waardoor het makkelijker wordt om het plasje op te houden.

In feite komen deze oefeningen er op neer dat u de spieren rond de blaas oefent, door beginnen te wateren en vervolgens weer te stoppen. Herhaal deze oefeningen regelmatig en de gevolgen gaan gegarandeerd positief zijn.

Syndicatie