Bedwateren: tref tijdig de nodige maatregelen

Enkele praktische ingrepen kunnen het leven van iemand die bedwatert en zijn familie vereenvoudigen

Bedwateren is een aandoening die voor heel wat problemen binnen de familie aanleiding kan geven. Tref daarom tijdig de nodige maatregelen wanneer uw zoon of uw dochter zou bedwateren. Enkele praktische ingrepen kunnen het leven van iemand die bedwatert en zijn familie vereenvoudigen. Die maatregelen hebben uiteraard betrekking op de elementaire regels van de hygiëne.

In de Verenigde Staten wordt in dat verband nogal eens van de "double bubble" methode bij het opmaken van het bed gesproken. Dat komt er op neer dat de matras door een plastieken zeil wordt afgeschermd, zeil dat uiteraard ondoorlaatbaar is. Daarover komt het laken en vevolgens het deken. Daarboven kan u nogmaals een plastieken zeil leggen, met nogmaals een laken en een deken. Op die manier kan er 's nachts in geval van bedwateren snel een ‘nieuw' bed worden klaargemaakt.

Ook de aanwezigheid van een dubbele pyama is geen overbodige luxe, zodat onmiddellijk verwisselen mogelijk is. Het kan bovendien geen kwaad om ook reserve-ondergoed klaar te leggen, zodat u werkelijk op alles voorbereid bent. Heeft uw zoon of uw dochter hulp nodig, voorzie dan een beurtrol. Op die manier kan steeds één van de ouders een rustige nacht beleven, terwijl de andere ouder van ‘wacht' is. Kinderen stellen deze vorm van hulp meebeleven zeer sterk op prijs, zo wijst de praktijk uit.

Mag u uw kind zelf de lakens laten uitwassen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Er zijn zowel pro's als contra's voor te bedenken. Een voor de hand liggende contra is dat het kind steeds weer met zijn eigen falen op het vlak van bedwateren wordt geconfronteerd. Anderzijds is hij of zij ook betrokken bij het probleem en kan het geen kwaad om hem of haar een deel van de verantwoordelijkheid te laten dragen. De praktijk zal moeten uitwijzen welke oplossing de beste is.

Een mogelijke oplossing op langere termijn voor het probleem van bedwateren is het voorzien van (kleine) beloningen. Kinderen die gedurende een bepaalde periode droog blijven, mogen op een beloning regelen. Deze methode is succesvol, hoewel het enkele jaren kan duren alvorens ze vruchten afwerpt. 

Syndicatie