Hoe om te gaan met een overactieve blaas? (veelvuldig moeten wateren)

Overactieve blaas kan slaap verstoren, maar ook negatieve invloed hebben op het sexleven.

 Er is natuurlijk het bedwateren op zeer jeugdige leeftijd, maar heel wat mensen worden in hun volwassenheid nogmaals met een nat bed geconfronteerd. Ze hebben namelijk last met een overactieve blaas, in het Engels overactive bladder (OAB) genoemd.

Die overactieve blaas wil regelmatig geledigd worden, met alle vervelende gevolgen voor de eigenaar van die blaas.   Een overactieve blaas kan de slaap verstoren, maar ook een negatieve invloed hebben op het sexleven van wie er last van heeft.

Een veelgehoorde vraag is dan ook: “Hoe moet ik omgaan met een overactieve blaas?” De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Het probleem van de overactieve blaas blijkt veel vaker voor te komen dan algemeen wordt aangenomen.   De exacte cijfers zijn natuurlijk niet bekend, maar volgens recent onderzoek zou ongeveer 16% van de mensen ouder dan 18 jaar last hebben van een overactieve blaas, in die zin dat die blaas er regelmatig oorzaak van is dat ze nat wakker worden in bed.

Maar zelfs wanneer ze bedwateren kunnen voorkomen, is het vaak zo dat ze zo dikwijls moeten opstaan om te plassen dat ze niet meer aan een echte nachtrust toekomen.   Algemeen daalt de hoeveelheid urine in ons lichaam wanneer het avond wordt.

Bovendien wordt die hoeveelheid meer geconcentreerd, zodat we minder naar de WC moeten gaan. Daardoor wordt het mogelijk dat we een volledige nachtrust – zeg maar zes tot acht uren slapen hebben – zonder meer dan één keer naar het toilet te moeten gaan.  

Veel mensen met een overactieve blaas moeten echter vaker op, ze lijden aan wat in vaktermen nocturnia wordt genoemd. Dat wil zeggen dat ze ’s nachts meerdere keren moeten gaan plassen, met alle negatieve gevolgen voor hun nachtrust.

Luis Sanz, directeur urogynecologie en bekkenoperaties aan het Virginia Hospital Center in Arlington, Virginia, wijst op het gevaar dat aan een overactieve blaas is verbonden. De slaap kan volledig worden verstoord, waardoor mensen die aan een overactieve blaas lijden compleet oververmoeid kunnen raken. Daarom is het belangrijk dat het probleem van de overactieve blaas tijdig wordt aangepakt.  

Er is namelijk nog een gevaar waar niet altijd mee wordt rekening gehouden en dat is dat van de vaste slapers met een overactieve blaas. Die worden vaak niet tijdig genoeg wakker om naar het toilet te kunnen gaan, met als gevolg dat ze met een nat bed geconfronteerd worden. Wie duidelijk last heeft van een overactieve blaas, raadpleegt dus beter tijdig zijn dokter.

 

Syndicatie