Bedwateren kan een zware belasting vormen voor een gezin

Het is belangrijk dat de oorzaken van het bedwateren achterhaald worden

Heel wat ouders worden geconfronteerd met het feit dat hun kind bedwatert. Dat is voor beide partijen een frusterende ervaring. Vaak hebben de ouders het gevoel dat ze in de opvoeding hebben gefaald. Anderzijds zal de zoon of de dochter zich schamen voor het bedwateren. In sommige gevallen kunnen de spanningen als gevolg van het probleem torenhoog oplopen.

Bedwateren kan inderdaad een zware belasting vormen voor een gezin. Het is daarom belangrijk dat de oorzaken van het bedwateren achterhaald worden. Howard Bennett, professor aan het George Washington University Medical Center in Washington, D.C., en auteur van het boek ‘Waking Up Dry' is van mening dat het ergste is niet over het probleem te praten. Sommige ouders denken dat bedwateren geen medisch probleem is en zwijgen er tegenover hun dokter dan ook in alle talen over. Nochtans blijkt dat een gesprek met de behandelende dokter over bedwateren zeer verhelderend kan zijn.

De dokter kan namelijk vertellen dat bedwateren allesbehalve zeldzaam is en dat het probleem met het verstrijken van de jaren afneemt. Terwijl nog 20% van de 5-jarigen nog bedwateraars zijn, daalt dat percentage naar 10% voor de 6-jarigen en naar nog amper 3% bij de 12-jarigen. De cijfers zijn afkomstig van de American Academy of Pediatrics, maar kunnen zonder problemen naar de rest van de wereld geëxtrapoleerd worden.

Bovendien zijn er een aantal manieren waarop het probleem van bedwateren kan worden aangepakt. De meest eenvoudige manier is natuurlijk om de natuur haar werk te laten doen en te wachten tot de periode van het bedwateren achter de rug is. Deze aanpak vergt uiteraard enig geduld. Er zijn echter ook nog andere manieren om de strijd tegen bedwateren te voeren, gaande van beschermend ondergoed over alarmsystemen tegen bedwateren en een therapeutische behandeling tot en met medicatie. De ouders van een bedwaterend kind hoeven dus niet bij de pakken blijven zitten.  

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van bedwateren aan te pakken. Sommige ouders denken dat zoon of dochter gewoon luid is of uit rancune of andere regressieve gevoelens in bed plast. De oorzaken van bedwateren liggen meestal dieper en kunnen zowel van medische aard zijn als het gevolg van opgelopen trauma's. In de meeste gevallen is er echter sprake van een vertraagde reactie op het ouder worden. Het kind mist nog de maturiteit om het bedwateren te laten, maar die maturiteit zal nog komen wanneer de hersenen een boodschap naar de blaas zenden om de urine op te houden. De meeste ouders voelen zich gerustgesteld zodra ze deze boodschap begrepen hebben. 

Syndicatie