Plasproblemen bij mannen

Plasproblemen bij mannen kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel mannen met plasproblemen zijn vaak bang prostaatkanker te hebben. In de meeste gevallen is daar echter (nog) geen sprake van.
 
Meestal zijn deze klachten ook gemakkelijk te verhelpen. Bespreek in ieder geval plasproblemen altijd met uw arts.
 
Mogelijke oorzaken van plasproblemen
 
Wanneer het plassen lastiger wordt, heeft dit vaak te maken met de leeftijd van de man. De blaas, prostaat en de zenuwen, die alles aansturen, veranderen in de loop van tijd.
 
Hoe ouder de blaas wordt, hoe meer het voorkomt dat het legen van de blaas moeilijker gaat. Ook de prostaat kan groeien en de uitgang van de blaas vernauwen.
 
Ook zijn er een aantal medicijnen die het plaspatroon veranderen of het plassen minder evident maken.
 
Berucht zijn de plastabletten die bedoeld zijn om vocht kwijt te raken. Plasklachten kunnen ook komen door vernauwingen in de plasbuis. Een vernauwing in de plasbuis kan voorkomen na een infectie, na een beschadiging van de plasbuis (val op fietsstang bijvoorbeeld) of als men een katheter in de plasbuis heeft gehad.
 
Ook na operaties via de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. Kortom, er zijn heel wat redenen voor plasproblemen.
 
Hoe herkennen?
 
Plasproblemen worden duidelijk doordat er klachten zijn met het plassen zoals: 
  • dikwijls moeten plassen
  • vaker ’s nachts moeten plassen
  • moeilijk kunnen ophouden van de urine
  • het moeilijk op gang komen van het plassen
  • een zwakke straal
  • langdurig staan plassen, plassen in porties
  • nadruppelen na het plassen 
Bij het lichamelijke onderzoek wordt naar de blaasstreek gekeken en kan met de vinger uw prostaat worden onderzocht. Dit is een wat onaangenaam maar belangrijk onderzoek.
 

Plasproblemen

De prostaat blijft immers uw hele leven groeien. De plasbuis loopt van de blaas door de prostaat. Op oudere leeftijd kan het soms voorkomen dat de plasbuis, door het groeien van de prostaat, gedeeltelijk wordt dichtgedrukt. Wanneer dat het geval is, gaat het meestal om een goedaardige prostaatvergroting.
Wanneer u een pijnlijk of branderig gevoel heeft tijdens het plassen, duidt dit meestal op een urineweginfectie of urethritis. Een urethritis is een seksueel overdraagbare aandoening en meestal goed te verhelpen. 
Verliest u (zonder dat u dat wilt) urine, dan kan dit duiden op incontinentie. Het is belangrijk om dat na te laten kijken. Andere aandoeningen kunnen samengaan met plasklachten. Bekend is dat bij suikerziekte of de ziekte van Parkinson. 
 
Wat is er aan te doen?
 
Een deel van de aandoeningen zijn te behandelen door uw huisarts. Voor andere problemen moet u echter naar de uroloog. 
Uw arts zal meestal met u bespreken wat de beste behandelingsmethode is. In veel gevallen zijn algemene adviezen zonder medicijnen een goede optie. Veel van de problemen verminderen na enige tijd weer. Extra drinken helpt vaak.
 
Koffie en alcohol kunnen de blaas prikkelen. Probeer dat eens te minderen.
Maar ook medicijnen kunnen helpen de klachten te minderen. Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van een prostaatvergroting. Als de klachten lijken te komen van een overactieve blaas zijn daar ook medicijnen voor. 
 
Lukt het niet om een verbetering te krijgen met medicijnen door de huisarts dan kan onderzoek en behandeling door de uroloog u verder helpen. 

Syndicatie