Vrouwen met osteoporose moeten voorzichtig zijn met appelcider en andere soorten azijn

Appelcider en andere soorten azijn kunnen op beperkt schaal neveneffecten hebben

Vrouwen met osteoporose moeten voorzichtig zijn met appelcider en andere soorten azijn, zo blijkt uit onderzoek. Als gevolg van regelmatig gebruik kan appelcider de dichtheid van het beenderstelsel aantasten. Het gebruik van deze drank op beperkte schaal is waarschijnlijk veilig. Wetenschappelijke bewijzen voor deze stelling ontbreken voorlopig echter. Daardoor het algemeen advies om nooit te grote hoeveelheden te gebruiken.

Appelcider en andere soorten azijn kunnen op beperkt schaal nog andere neveneffecten hebben dan alleen maar het veroorzaken/versterken van osteoporose. In grotere hoeveelheden kan deze drank vanwege zijn zuurtegraad het glazuur van de tanden aantasten. Theoretisch is ook mogelijk dat de mond of de keel verbrand worden. Dit gevaar mag echter zeker niet overroepen worden.

Appelcider en andere soorten azijn kunnen het insulinegehalte in het bloed wijzigen. Mensen met diabetes of suikerziekte drinken deze drank dan ook beter niet zonder dat hun dokter is verwittigd. Daarnaast is er een mogelijke wisselwerking met medicijnen, zoals laxatiemiddelen, geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten en voor diabetes. Ook hier geldt dat gebruik zonder consultatie van de dokter af te raden valt. Het is echter op de eerste plaats het gevaar voor osteoporose bij vrouwen dat door de medische wetenschap naar voren wordt geschoven.

Syndicatie