Gezichtsproblemen of blindheid kunnen met stamcellen worden verhandeld

Gezichtsproblemen of blindheid kunnen met stamcellen worden verhandeld

Schade aangericht door chemische stoffen kan worden hersteld door inplanting van stamcellen

Gezichtsproblemen of blindheid in één of twee ogen kunnen met stamcellen worden verhandeld. Patiënten herwonnen hun zich, zo blijkt uit een Italiaanse studie. De schade aangericht door chemische stoffen kon worden hersteld door inplanting van stamcellen. Die stamcellen waren afkomstig uit de ogen zelf en werden vervolgens heringeplant, met succes zo bleek.

Het weefsel werd genomen van de limbus, een zone waar de cornea en het wit van de ogen samenkomen. De stamcellen mochten vervolgens groeien op een vezelachtig weefsel, waarna ze op het oog werden gelegd. De cellen groeiden uit tot gezond hoornvliesachtig weefsel en transformeerden beschadigde ogen opnieuw tot gezonde ogen met een normaal uitzicht en kleur.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team onderzoekers onder leiding van Graziella Pellegrini van het University of Modena's Center for Regenerative Medicine. De behandelingen met stamcellen had succes met meer dan drievierde van de 112 patiënten die er mee werden behandeld. Pellegrini stelde de resultaten van haar onderzoek voor op de International Society for Stem Cell Research meeting. Haar conclusie was dat een behandeling met stamcellen de oplossing kan vormen voor mensen wiens ogen werden beschadigd door chemische stoffen.

Pellegrini volgde haar patiënten minstens voor gemiddeld drie jaar, sommigen werden gedurende een gans decennium opgevolgd. De patiënten waren unaniem zeer tevreden over de behandeling, ook al had die slechts gedeeltelijk succes. Sommigen van hen waren blind aan beide ogen en konden nadien weer zien. De kwaliteit van hun leven ging met sprongen naar omhoog.

Ivan Schwab, ophthalmologie professor en stamcelonderzoeker aan de University of California, behandelde patiënten op basis van de door Pellegrini en haar team ontwikkelde methode was verbaasd over het succes van de methode. Patiënten die op de oude manier werden behandeld, kenden slechts een tijdelijke verbetering. Met de methode van Pellegrini was de verbetering van blijvende aard. Schwab was vooral onder de indruk van de long-term follow-up na de behandeling.

Veel van de patiënten van Pellegrini hadden af te rekenen met de groei van weefsel en bloedvaten over de beschadigde delen van het oog. Verschillende deelnemers aan het onderzoek hadden allerlei operaties en alternatieven vormen van behandeling ondergaan. Het centrale punt van de nieuwe behandeling is dat er wordt gebruikgemaakt van stamcellen in de juiste mix. Bovendien moeten er voldoende stamcellen worden gebruikt. Gebeurt dit niet, dan kan het effect van de behandeling slechts korttijdig zijn.

Syndicatie