Wat zijn de symptomen van kleurenblindheid?

Wat zijn de symptomen van kleurenblindheid?

Sommige mensen kunnen ingevolge kleurenblindheid maar een bepaald deel van het kleurenspectrum onderscheiden

Bij kleurenblindheid laten de kegeltjes naast de lichtgevoelige cellen in het oog verschillende hoeveelheden van de drie basiskleuren (rood, groen, blauw) door. De meeste van die cellen worden gevonden in de macula, wat het centrale gedeelte van de retina is. Het niet of niet volledig kunnen onderscheiden van deze kleuren kan het gevolg van de overdracht van genetisch materiaal, maar het kan ook door een externe oorzaak op latere leeftijd worden veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen van kleurenblindheid? De drie basiskleuren zullen niet goed onderscheiden worden, waarbij soms andere kleuren voor één van de drie bovenvermelde basiskleuren aanzien worden. De erfelijke vorm van de aandoening kan niet worden genezen, wie er mee wordt geboren zit er voor de rest van zijn leven aan vast.

Sommige mensen kunnen ingevolge kleurenblindheid maar een bepaald deel van het kleurenspectrum onderscheiden. Anderen zien veel kleuren, maar zien deze op een ‘andere’ manier. In zeldzame gevallen kunnen alleen wit, zwart en grijs onderscheiden worden. Kleurenblindheid is uiteraard een handicap, maar geen al te grote. Iemand die aan deze aandoening leidt, kan dus in grote lijnen een volstrekt normaal leven leiden.

Syndicatie