Kan kleurenblindheid worden behandeld?

Kan kleurenblindheid worden behandeld?

Erfelijke kleurenblindheid is niet behandelbaar, maar sommige gevallen van de aandoening zijn dat wel

Wie aan kleurenblindheid lijdt, zit ongetwijfeld met een handicap opgezadeld. Een echt drama hoeft dit niet te zijn, want leven met de aandoening is in normale omstandigheden geen probleem. De man of vrouw in kwestie zal in de meeste gevallen zelfs niet merken dat hij of zij aan kleurenblindheid lijdt. Toch leeft bij sommige mensen de wens om iets aan het probleem te doen. De vraag is uiteraard of dat ook effectief mogelijk is.

Kan kleurenblindheid worden behandeld? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Een mogelijke aanzet tot oplossing is het dragen van aangepaste lensen of een aangepaste brilglazen. In sommige ernstige gevallen van de aandoening kan worden aangeleerd om bijvoorbeeld schaduwen in de gaten te houden.

Erfelijke kleurenblindheid is niet behandelbaar, maar sommige gevallen van de aandoening zijn dat wel. Dat is meer bepaald het geval wanneer er sprake is van een neveneffect van cataract, dan kan een chirurgische ingreep een oplossing aanreiken. Afhankelijk van de oorzaak kunnen ook andere vormen van de aandoening behandelbaar zijn, maar een algemene regel is dat zeker niet.

Syndicatie