Kleurenblindheid kan iemands leven veranderen

Kleurenblindheid kan iemands leven veranderen

In de meeste gevallen is aan kleurenblindheid een genetische factor verbonden

Kleurenblindheid komt veel vaker voor dan gedacht, maar toch bestaan er rond dit gezichtsprobleem nog heel wat misverstanden. Het is dus zeker niet zo dat iemand met kleurenblindheid helemaal niets ziet, deze vorm van de aandoening is eerder zeldzaam. In de meeste gevallen zal iemand met kleurenblindheid geen rood, groen, blauw en of een combinatie van deze kleuren niet onderscheiden.

Kleurenblindheid kan iemands leven veranderen. Het maakt bijvoorbeeld leren moeilijker, al was het maar dat omdat lezen worden bemoeilijkt. Daardoor zijn een aantal carrièremogelijkheden afgesloten, onder andere in de creatieve beroepen. Toch is het perfect mogelijk om met de aandoening perfect mogelijk om mee te leren leven. De meeste mensen raken vrij snel gewend aan het feit dat ze moeilijker kleuren kunnen onderscheiden.

Over de oorzaken van de aandoening bestaat geen 100% zekerheid. In de meeste gevallen is aan kleurenblindheid een genetische factor verbonden. Mannen of vrouwen worden met andere woorden geboren zonder het volledig kleurenspectrum te kunnen zien. In veel gevallen zijn er in de familie nog andere mensen die aan de aandoening leiden. Verder wetenschappelijk onderzoek zal moeten aantonen wat de eigenlijke oorzaken van kleurenblindheid zijn.

Syndicatie