Sommige gevallen van kleurenblindheid zijn niet aangeboren

Sommige gevallen van kleurenblindheid zijn niet aangeboren

Een aantal factoren kunnen kleurenblindheid veroorzaken

Kleurenblindheid heeft te maken met het niet goed werken van de kegeltjes die zich vlakbij de lichtgevoelige cellen in de ogen bevinden. Volledige kleurenblindheid is zeldzaam, eerder zal de patiënt bepaalde kleuren (rood, groen, blauw en of een combinatie van deze kleuren) niet kunnen onderscheiden. Het is echter ook mogelijk dat één van deze kleuren compleet wegvalt.

Er zijn met andere woorden verschillende vormen van deze aandoening, de meeste zijn echter aangeboren. Sommige gevallen van kleurenblindheid zijn echter niet aangeboren, in dat geval is er sprake van een uitwendige oorzaak. Het uiteindelijke gevolg is echter grotendeels hetzelfde: het volledige kleurenspectrum kan niet meer ‘gelezen’ worden.

Een aantal factoren kunnen kleurenblindheid veroorzaken, waarbij we op de eerste plaats aan het verouderingsproces denken. Daarnaast kunnen ook oogproblemen er verantwoordelijk voor zijn dat de kleuren niet goed meer worden opgenomen. We denken daarbij aan cataract, glaucoom, maculaire degeneratie enzovoort. Daarnaast zijn soms ook kwetsuren aan het oog of de neveneffecten van bepaalde geneesmiddelen voor het voorkomen van de aandoening.

Syndicatie