Hoe gedraag ik me als ik hyperventilatie heb?

Hoe gedraag ik me als ik hyperventilatie heb?

Wie aan hyperventilatie lijdt, probeert best in de mate van het mogelijke zijn gewone leven verder te zetten

Hyperventilatie is eigenlijk geen ziekte, maar een verkeerde manier van ademen. Dit gezegd zijnde, moeten we eigenlijk vaststellen dat mensen die aan deze aandoening niet ziek zijn in de klassieke betekenis van het woord. Toch gebeurt het vaak dat ze hun dagelijkse bezigheden stopzetten en zich in eigen huiskring terugtrekken. Maar eigenlijk is dat niet de juiste oplossing.

Hoe gedraag ik me dan wel als ik hyperventilatie heb? Uiteraard is het ene geval niet hetzelfde als het andere, maar in veel gevallen zal de man of vrouw in kwestie zich in een egelstelling terugtrekken. Dat probeert dat hij of zij situaties zal gaan mijden die tot hyperventileren aanleiding kan geven. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk dat iemand niet langer meer de trein zal nemen of in de file wil gaan staan, precies om hyperventilatie te vermijden. 

Wie aan hyperventilatie lijdt, probeert dus best in de mate van het mogelijke zijn gewone leven verder te zetten. Dat is vaak makkelijke gezegd dan gedaan, maar toch raden we mensen die in dit geval verkeren aan om door te bijten. Het zich terugtrekken in een egelstelling zal de zaken alleen maar moeilijker maken, in die zin dat iemands sociale leven bijna onbestaande gaat worden.

Syndicatie