Kan hyperventilatie terugkeren?

Kan hyperventilatie terugkeren?

Sommige mensen hyperventileren maar af en toe in bepaalde omstandigheden

Hyperventilatie is een vervelend iets, in die zin dat er eigenlijk niets aan de hand is. Iemand die hyperventileert denkt dat er aan hem of haar iets scheelt, maar dat is niet zo. Sommige mensen krijgen het idee dat ze een hartaanval gaan krijgen, ze voelen bij wijze van spreken hun hart in hun keel bonzen. Van hartproblemen is echter geen sprake, het is een verkeerde manier van ademen die stresserend werkt en het hart sneller doet slaan.

Het bestrijden van de aandoening verloopt vrij makkelijk, na verloop van tijd zullen de symptomen bij wijze van spreken ‘slijten’. De man of vrouw in kwestie kan dan terug een normaal leven gaan leiden. De symptomen die het gevolg waren van verkeerd ademen, zullen geleidelijk aan verdwijnen. De onderliggende angst blijft evenwel. Kan hyperventilatie terugkeren?, zo vragen veel ex-patiënten zich af.

Dat is inderdaad het geval, maar het grote voordeel is dat men mensen kan leren omgaan met de symptomen verbonden aan hyperventilatie. Daardoor zal de paniek bij een volgende gelegenheid achterwege blijven of toch alleszins minder hevig zijn.

Sommige mensen hyperventileren maar af en toe in bepaalde omstandigheden, we kunnen ze als ‘gelegenheidshyperventileerders’ beschouwen. Ook zij slagen er vrij makkelijk in om de situatie opnieuw de baas te worden.

Syndicatie