Kan ik blijven functioneren met hyperventilatie?

Kan ik blijven functioneren met hyperventilatie?

Belangrijk is om tijdig de juiste diagnose van hyperventilatie te stellen

Hyperventilatie is in de medische wereld iets bijzonders, want eigenlijk betreft geen aandoening in de strikte zin van het woord. De patiënt gaat op de verkeerde manier ademhalen, met als gevolg dat hij of zij heuse paniekaanvallen gaat krijgen. Die kunnen zo ingrijpend zijn dat de man of vrouw in kwestie naar het ziekenhuis snelt, bijvoorbeeld vanwege de vrees voor een hartaanval. Uiteindelijk is er daar natuurlijk geen sprake van.

Kan ik blijven functioneren met hyperventilatie?, is een vraag die vaak wordt gesteld. Dat is inderdaad mogelijk, maar er moet opgelet worden voor een uit de hand lopen van de symptomen van de aandoening. Hij of zij zal namelijk steeds verder achteruit gedwongen worden, in die zin dat er steeds minder dingen gaan zijn die hij of zij nog durft te doen. Die vicieuze cirkel moet dus doorbroken worden.

Daarom is het belangrijk om tijdig de juiste diagnose van hyperventilatie te stellen, zodat ook tijdig kan ingegrepen worden. Zo kan een escalatie van de symptomen kan worden voorkomen. Die escalatie kan er bijvoorbeeld toe leiden dat mannen of vrouwen die hyperventileren zelfs het huis niet meer durven te verlaten. Het dagelijkse leven kan zodoende tot een echte hel uitgroeien.

Syndicatie