Kan hyperventilatie worden genezen?

Kan hyperventilatie worden genezen?

Hyperventilatie is eigenlijk alleen maar een verkeerde manier van ademen

Het wordt wel eens een ziekte van de moderne tijd genoemd, want onze voorouders hadden er nog nooit van gehoord. Toch lijkt het waarschijnlijk dat hyperventilatie ook in het verleden is voorgekomen, alleen werd de aandoening toen waarschijnlijk niet als dusdanig (h)erkend. Inmiddels is de medische wetenschap er voldoende mee vertrouwd.

Kan hyperventilatie worden genezen?, is dan een logische vraag. Het antwoord op die vraag klinkt bemoedigend: ja en zelfs vrij makkelijk. Het komt er eigenlijk op aan om tijdig in te grijpen. Tot in een niet zo ver verleden belandden mensen in de psychiatrie vanwege deze aandoening, terwijl dat eigenlijk voor niets nodig is. Mits de juiste aanpak is een relatief snelle genezing mogelijk, met zelfs een terugkeer naar de situatie van voor het vaststellen van de aandoening.

Hyperventilatie is eigenlijk alleen maar een verkeerde manier van ademen. Een klassieke manier van behandelen is daarom het inmiddels klassiek geworden plastieken zakje. Door in dat zakje te ademen gaan de symptomen verbonden aan hyperventilatie – een gevoel van benauwdheid, angst enzovoort – verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan is het zaak om een dokter te contacteren, die de patiënt(e) zal leren hoe om te gaan met deze aandoening.

Syndicatie