Opgelet: verwar hyperventilatie niet met een angstneurose

Opgelet: verwar hyperventilatie niet met een angstneurose

 Onervaren therapeuten zetten patiënten die aan hyperventilatie lijden soms op het verkeerde spoor

 Hyperventilatie kan het dagelijks leven grondig verstoren.

Hyperventilatie was in een niet zo ver verleden een aandoening die vaak niet als dusdanig werd herkend. Dat heeft te maken met de aard van de symptomen, die niet altijd even duidelijk zijn. Sommige symptomen kunnen vaag blijven, in zoverre dat er verschillende diagnoses mogelijk blijven. Inderdaad, vaak worden ook medici (dokters en therapeuten) op het verkeerde been gezet.

Opgelet: verwar hyperventilatie niet met een angstneurose. Onervaren therapeuten zetten patiënten die aan hyperventilatie lijden soms op het verkeerde spoor. Dat heeft niet alleen tot gevolg dat die gestigmatiseerd worden (niemand wordt graag met een neurose opgezadeld), maar ook dat er een verkeerde behandeling wordt opgestart. Daarmee is de patiënt, of het nu een hij of een zij is, natuurlijk niet mee gebaat.

Hyperventilatie kan het dagelijks leven grondig verstoren, zeker wanneer de aandoening verkeerd wordt behandeld. Bij een foutieve aanpak zal de dokter vooral het accent leggen op medicatie, waardoor het leven van de patiënt grondig dooreengschud kan worden. Hyperventileren is op zich relatief onschuldig, maar het probleem moet op de juiste manier worden aangepakt. Wanneer dat zo gebeurt, kan het uiteindelijk allemaal koelen zonder veel blazen.

Syndicatie