Angst en depressie kunnen hartrisico’s veroorzaken

Angst en depressie kunnen hartrisico’s veroorzaken

Eenzaamheid kan leiden tot meer psychosociale stress

Eenzaamheid bij volwassenen die ouder zijn dan 60 jaar kan de kansen op een snelle dood aanzienlijk verhogen. Mensen op oudere leeftijd die een eenzaam leven leiden lopen een groter risico om binnen een periode van zes jaar te sterven. Dat blijkt uit een studie verschenen in de Archives of Internal Medicine.

Een andere studie toonde een duidelijke relatie aan tussen alleenstaande mensen met een hartziekte en een vroege dood. Alleenstaanden blijken 25% meer kans te hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 27% meer kans om te overlijden aan andere aandoeningen.

Carla Perissinotto, assistant professor of medicine and geriatrics aan de University of California, San Francisco, legt een duidelijk verband tussen het sociale aspect in iemands leven en zijn kansen op een vroege dood. Wie op zijn eentje leeft, loopt een verhoogd risico op zware aandoeningen die hartrisico’s met zich mee kunnen brengen.

Angst en depressie kunnen hartrisico’s veroorzaken, zo blijkt uit onderzoek dat door Perissinotto en haar team van researchers werd verricht. Anderzijds kunnen angst en depressie het gevolg zijn van sociale omstandigheden, alleenstaanden staan aan meer spanningen bloot. 

Eenzaamheid kan leiden tot meer psychosociale stress, zo blijkt. Deepak Bhatt, chief of cardiology aan het VA Boston Healthcare System en associate professor of medicine bij Harvard Medical School, is van mening dat dit onderwerp verdere studie verdient. De link tussen iemands sociale situatie en een eventueel vroegtijdig overlijden is zo voor de hand liggend dat het onderwerp de moeite waard is om via studies verder te worden uitgediept.