Mag ik als kankerpatiënt aan sport doen?

Mag ik als kankerpatiënt aan sport doen?

Lichaamsbeweging kan een positief effect hebben bij kankerpatiënten, maar vergeet niet om naar uw lichaam te luisteren

Kanker is en blijft een gevreesde ziekte, ook al omdat de behandeling er van een lang en pijnlijk proces is. Chemotherapie, bestraling enzovoort kunnen het uiterste van iemands lichaam vergen. De behandeling doorstaan is al een hele opgave, in zoverre dat er voor andere dingen amper tijd of goesting overblijft. Toch valt het af te raden om helemaal stil te vallen.

Nochtans is het begrijpelijk dat een kankerpatiënt aan alles behalve lichaamsbeweging denkt. Hij of zij is tijdens de behandeling extreem vermoeid en dat vermoeidheidsgevoel kan ook na het stopzetten van de behandeling nog geruime tijd ervaren worden. Sommige patiënten zijn werkelijk zo uitgeput dat ze nauwelijks nog over levensenergie beschikken.

Die vermoeidheid kan inderdaad gedeeltelijk verdwijnen als gevolg van (voorzichtige) lichaamsbeweging. Een project als Eureka van de Universiteit van Gent heeft zich speciaal gericht om het opnieuw in beweging te krijgen van (ex)kankerpatiënten. Via Google kan u voorbeelden vinden van patiënten die zich na het hervatten van de activiteiten op het vlak van lichaamsbeweging een stuk beter voelden.

 

De vraag ‘Mag ik als kankerpatiënt aan sport doen?’ moet dan ook positief worden behandeld. Uiteraard praten we hier niet over topsport. Begin heel bescheiden en verhoog voorzichtig de prestaties wanneer blijkt dat uw lichaam er tegen bestand is. U zal zelf merken dat er op termijn een heilzaam effect van lichaamsbeweging uitgaat.

 

Lichaamsbeweging kan dus een positief effect hebben bij kankerpatiënten, maar vergeet niet om naar uw lichaam te luisteren. Het komt er op aan om voorzichtig van start te gaan, kwestie van opnieuw uithoudingsvermogen op te bouwen. Pleeg ook regelmatig overleg met de behandelende geneesheer, deze zal u ongetwijfeld met veel plezier op weg helpen.