Leren leven met psoriasis

Leren leven met psoriasis

Een aandoening als psoriasis brengt serieuze neveneffecten met zich mee

Een aandoening als psoriasis brengt serieuze neveneffecten met zich mee, zaak is om daar te leren mee leven. Belangrijk is om de eerste plaats emotioneel gezond te blijven, iets waar heel wat psoriasis-patiënten het niet zo makkelijk mee hebben. Zorgverstrekkers zullen psoriasis-lijders daarom vaak van een lijstje met tips voorzien, tips die het mogelijk maakt om hun leven aangenamer te laten verlopen.

Uiteraard volstaat het niet om de tips vrijblijvend te geven, ze moeten ook nageleefd worden. Dat wil onder andere zeggen dat er vaak drempels moeten worden overwonnen, want nogal wat psoriasis-patiënten zijn sterk geneigd om zich op hun eigen terug te trekken. Leren leven met de aandoening is dan ook al een belangrijke stap in de juiste richting. Hieronder volgen enkele van de meest gegeven tips in verband met een behandeling voor psoriasis.

Zorg er in ieder geval voor dat u zich sociaal niet afzondert. De aandoening geeft daar een makkelijke aanleiding voor, want de symptomen van psoriasis zijn vaak duidelijk zichtbaar. Blijf een sociaal leven lijden, ook al zijn de psoriasis-symptomen goed vast te stellen. Het is belangrijk dat een psoriasis-patiënt kan terugvallen op de steun van mensen die hij kan vertrouwen en waarmee hij over de aandoening kan spreken. Een gesprek kan al wonderen doen voor iemand die aan psoriasis lijdt.  Daarom: zelfs wanneer iemand zich minder goed voelt, moet hij of zij leren doorbijten.

Lid worden een zelfhulpgroep kan een belangrijke stap in de goede richting vormen. Door gesprekken met lotgenoten – mensen die ook aan psoriasis lijden – is het gevaar op sociale isolatie al voor een stuk weggenomen. In zo’n zelfhulpgroep kan vrijuit over psoriasis gesproken worden, zonder dat er van vooroordelen sprake is.

Het vinden van de juiste dokter is eveneens een belangrijke stap in het behandelingsproces van psoriasis. Die dokter zal u vanaf de start van de behandeling duidelijk maken dat u zich niet hoeft neer te leggen bij psoriasis, genezing is mogelijk. Het maken van de juiste keuze voor uw medische behandeling kan vooral uw emotionele gezondheid belangrijk zijn. Vertrouwen is uiteraard eveneens belangrijk, wie zijn dokter vertrouwt heeft al meteen meer vertrouwen in de goede afloop van de behandeling.

Bent u niet tevreden over de voorgeschreven behandeling, dan moet u daar eveneens uw conclusies uit trekken. Aarzel niet om van dokter te veranderen en elders uw toevlucht te zoeken. Het heeft namelijk geen enkele zin om tijd te verliezen.
 
Eventueel kan ook therapeut in de behandeling ingeschakeld worden. Die kan u helpen om leren te leven met een idee dat de mensen u bekijken wanneer de symptomen van psoriasis duidelijk zichtbaar zijn. Vraag aan uw dokter of hij niemand kent die ervaring heeft in de omgang met psoriasis-patiënten. Therapeutische hulp is zeker nodig wanneer psoriasis leidt tot een depressie of andere vormen van psychische aandoeningen. De praktijk wijst echter uit dat de beste manier om de psychische vormen van psoriasis onder controle te krijgen het aanpakken van de fysische gevolgen is. Maar één ding mag u nooit vergeten: een succesvolle behandeling van psoriasis is mogelijk!

Syndicatie